economie cultuur politiek RSS

Agent betrapt in auto die bij bureau was gestolen

Agent betrapt in auto die bij bureau was gestolen

Een politieagent in Xi'an is geschorst nadat hij door collega's was aangetroffen in een auto die twee jaar eerder was gestolen. De Volkswagen Passat verdween begin 2016 spoorloos vanaf een parkeerterrein van een politiebureau.

Een bewoner van Xi'an kon zijn geluk niet op toen hij op straat zijn gestolen auto geparkeerd zag staan met een man achter het stuur. De auto was voorzien van valse kentekenplaten, maar was goed herkenbaar vanwege de aanpassingen die de eigenaar had laten doen voordat de auto weggenomen werd. De bestuurder bleek een bekende van de politie. Toegesnelde agenten herkenden in hem een collega.

De auto verdween 26 maanden eerder van een parkeerterrein van het politiebureau. De zoon van de eigenaar was naar het bureau gegaan om aangifte te doen van poging tot diefstal van de VW Passat. Zijn vader was verwikkeld in een financieel conflict en waarschijnljk hadden schuldeisers geprobeerd de auto te stelen. Toen de zoon naar buiten kwam, bleek de auto te zijn verdwenen.

 

Strafzaak

Ruim twee jaar lang was de wagen spoorloos. Totdat de eigenaar hem in april bij toeval weer tegen kwam. Chinese media berichten dinsdag over de kwestie, nadat de politie in Xi'an bekend heeft gemaakt dat de agent die in de gestolen wagen werd aangetroffen een maand wordt geschorst. Ook moet hij 3.000 yuan (450 euro) boete betalen en wordt zijn rijbewijs ingetrokken vanwege het rijden met valse kentekenplaten.

Onduidelijk is of de betrokken diender ook zal worden vervolgd voor diefstal. Als hij daarvoor wordt veroordeeld, zal hij zijn baan bij de politie verliezen. Krantenberichten suggereren dat de agent banden had met de schuldeiser van de autoeigenaar en in zijn opdracht de auto heeft weggenomen.

dinsdag 10 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Schietpartij na meningsverschil tussen politiekorpsen
Politie in diskrediet na arrestatie 'leuke dames'
Doodstraf voor oud-politiechef die maƮtresse doodde

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder