economie cultuur politiek RSS

Marriott China: inchecken met gezichtsherkenning

Marriott China: inchecken met gezichtsherkenning

Chinese gasten kunnen op proef in Marriott-hotels in Hangzhou en Sanya volledig geautomatiseerd inchecken. Voor de test werkt Marriott samen met Alibaba, dat eerder ervaring opdeed met gezichtsherkenning.

De geautomatiseerde check in heeft veel weg van zelfservice op vliegvelden. De reiziger biedt zijn ID-kaart aan, toetst enkele persoonlijke gegevens in, waarna de computer de reservering verifieert en een sleutelkaart vrijgeeft. Marriott en Alibaba voegen er een nieuw element aan toe: de terminal neemt een foto van de gast en controleert met behulp van gezichtsherkenningssoftware of de persoon ook de houder van het identiteitsbewijs is.

Marriott verwacht dat de tijd die nodig is om in te checken kan worden teruggebracht van drie minuten tot één minuut. Ook kunnen eenvoudig piekmomenten worden opgevangen zonder inzet van extra personeel. Maar er zijn meer toepassingen denkbaar. In theorie kan de gast tijdens zijn verblijf overal worden herkend. Of hij nu bij het ontbijtbuffet of in de hotelbar is, een fiets wil huren of een blikje uit de automaat trekt; de computer kan de kosten direct op de hotelrekening boeken.

 

Betalen met een glimlach

De proef in twee Chinese hotels begint deze maand, kondigden Marriott en Alibaba woensdag aan. Als het een succes is gaat Marriott het systeem wereldwijd aanbieden. Vooralsnog is de service alleen bruikbaar voor Chinese hotelgasten. Onbekend is of de service ook aan gasten van andere nationaliteiten kan worden aangeboden.

Gezichtsherkenning is in China met een grote opmars bezig. Bedrijven zien kansen om de service te verbeteren, wachttijden te verminderen of gewoon op personeel te besparen. Ant Financial, de financiële tak van Alibaba, en fastfoodketen KFC experimenteren al enige tijd met gezichtsherkenning als middel van betaling. De klant kijkt in de camera, de computer verifieert Ant's klantendatabase en presenteert de bijbehorende naam, waarna het aankoopbedrag automatisch wordt afgeschreven.

 

Database met gezichten van alle Chinezen

Ook de Chinese overheid is zeer geïnteresseerd in gezichtsherkenningssoftware. In 2016 is de opdracht gegeven hiervoor een nationale database te ontwikkelen. De database is niet alleen bedoeld om criminelen op te sporen, maar moet een cruciale rol gaan spelen bij het identificeren van Chinese burgers in zijn contacten met de overheid. Waar nu een ID-kaart moet worden getoond, kan de computer straks de identiteit vaststellen van de persoon die een treinkaart wil kopen, de grens wil oversteken of door een agent wordt aangehouden wegens een verkeersovertreding.

woensdag 11 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China wil nationale database voor gezichtsherkenning
Verkeersovertreders de klos met gezichtsherkenning
Metro Beijing introduceert biometrische herkenning

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder