economie cultuur politiek RSS

China overweegt vierdaagse werkweek

China overweegt vierdaagse werkweek

Chinezen zouden in 2030 al een werkweek kunnen invoeren op basis van vier werkdagen van negen uur. Ook zouden werknemers meer vakantiedagen moeten krijgen.

Minder lange werktijden en betaalde vakantie voor iedereen. Dat staat in een plan van de Chinese academie van sociale wetenschappen, een invloedrijk adviseur van de Chinese overheid. Volgens het voorstel moet China in de komende jaren geleidelijk toe naar een 36-urige werkweek. Het idee leidde dinsdag direct tot een stroom positieve reacties op het Chinese internet.

Staatsbedrijven in het oosten van China zouden vanaf 2020 als eerste overgaan op vier werkdagen van maximaal negen uur. Als dat experiment slaagt volgen enkele nader te bepalen industrieën in Oost- en Centraal-China. Vanaf 2030 is het de norm voor iedere Chinees in loondienst, aldus de adviesraad.

 

Vrijetijdsrevolutie

Ook adviseert de academie de verplichte vakantie rond Chinees Nieuwjaar te verlengen van zeven naar acht aaneengesloten dagen. Daarnaast moeten Chinezen van 2020 een niet nader genoemd aantal betaalde vakantiedagen kunnen opnemen wanneer zij dat willen.

Dat is niet minder dan een revolutie in China, waar lange werkdagen en nauwelijks vakantie de norm is. Gemiddeld hebben Chinese werknemers nu een kleine 2,5 uur vrije tijd per dag. In de meeste ontwikkelde economieën is dat twee keer zoveel. Uit onderzoek van de academie blijkt dat slechts een op de drie werknemers betaalde vakantiedagen kan opnemen wanneer zij willen. Veertig procent heeft helemaal geen recht op betaald verlof.

 

Goed plan/slecht plan

Er wordt al langer gesuggereerd dat de wettelijke regels voor werken en rust moeten worden aangepast. Nu de welvaart toeneemt moeten gewone Chinezen ook op andere manieren profiteren dan door een hoger loon alleen. Dat komt de overheid goed uit, want vrije tijd is goed voor de economie. De binnenlandse consumptie moet een belangrijke groeimotor van de Chinese economie worden.

Maar helemaal zonder gevolgen zal het zeker niet zijn. Als de arbeidskosten toenemen, wordt Made in China internationaal minder concurrerend. Bovendien krimpt het arbeidsleger door vergrijzing en ontgroening. Kortere werkweken maken dit demografische probleem nog prangender. China zal dat op moeten lossen door vergaande automatisering, robotisering en outsourcing.

dinsdag 17 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

In China kijkt hersensensor of werknemer moe is
China overweegt kinderbijslag
China investeert fors in toerismesector

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder