economie cultuur politiek RSS

Klokkenluider in cel wegens schenden privacy daders

Klokkenluider in cel wegens schenden privacy daders

Een zakenman in Yiyang moet de cel in en een geldboete betalen omdat hij de privacy van een groep rechters heeft geschonden. De man liet de magistraten volgen en filmen om -met succes- aan te tonen dat zij corrupt waren.

Projectontwikkelaar Wu Zhengge moet vier jaar brommen en 30.000 yuan boete betalen (4.500 euro). Dat bepaalde een rechtbank in Anxiang dinsdag. Hij is schuldig bevonden aan het illegaal verzamelen van persoonlijke gegevens van burgers.

Wu huurde in de periode januari 2015 tot mei 2016 twee privé-detectives in om verschillende rechters uit Yiyang en Heshan te laten volgen. Zij gebruikten daarvoor onder meer gps-trackers. Als de rechters zich op een verdachte plek begaven, verschenen de detectives met foto- en videocamera's ten tonele.

 

Corrupte rechters

En met succes. Zij filmden rechters in een illegaal gokhuis (gokken is in China verboden), een rechter die een hotelkamer deelde met een getrouwde vrouw en een rechter op vakantie met een jongedame die zijn dochter had kunnen zijn, maar dat niet was. Wu leverde alle gegevens keurig aan bij de politie, maar plaatste voor de zekerheid ook beelden online. Dat leidde tot grote publieke verontwaardiging.

Toen begon ook de disciplinecommissie van de partij zich ermee te bemoeien. Uit een onderzoek bleek dat Wu het bij het rechte eind had. Niet alleen namen vijf rechters het niet zo nauw met de partijregels; twee van hen werden veroordeeld wegens het vervalsen van bewijsmateriaal om zo een corrupte partijbaas uit de wind te houden. De een, Xie Deqing, werd veroordeeld tot twee jaar cel. De ander, Wang Maohua, tot 18 maanden. Twee andere rechters werden geschorst in afwachting van nader onderzoek.

 

Oproep van Xi Jinping

Maar toen keerde het systeem zich tegen Wu. In de zomer van 2016 werd hij gearresteerd wegens privacyschending. Zijn advocaat betoogde dat Wu niets anders deed dan de opdracht van de autoriteiten gehoorzamen. Toen zijn cliënt in 2014 voor het eerst rechters beschuldigde van corruptie, werd de zaak nog weggewuifd en kreeg Wu te horen dat hij echt met meer bewijzen moest komen.

Bovendien, betoogde de advocaat, deed Wu niets minder dan gehoor geven aan de oproep van president Xi Jinping om corruptie te onthullen. Het mocht allemaal niet baten. De klokkenluider gaat de cel in, de twee privé-detectives die hij inhuurde ook. En langer dan de corrupte rechters die zij onthulden.

donderdag 19 juli 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

'Chinese sportwereld is door en door corrupt'
Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'
Corruptie baart Chinezen meeste zorgen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder