economie cultuur politiek RSS

Chinezen in de ban van arrestatie topman Richard Liu

Chinezen in de ban van arrestatie topman Richard Liu

Op het Chinese internet raken ze niet uitgepraat over techondernemer Richard Liu. Hij werd afgelopen weekeinde in de Verenigde Staten gearresteerd op verdenking van een seksueel misdrijf. +UPDATES

Volgens het openbare register van de sheriff in Hennepin, een voorstad van Minnesota, werd een verdachte met de naam Liu Qiangdong op vrijdagavond rond half twaalf opgesloten. Hij was aangehouden wegens gerede verdenking van een strafbaar seksueel misdrijf. Liu Qiangdong is de Chinese naam van de 45-jarige ondernemer; internationaal gebruikt hij de naam Richard Liu. Zaterdagmiddag even na vieren werd hij weer vrijgelaten.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, is Liu zonder borg en zonder reisbeperkingen heengezonden. Zijn bedrijf, internetmarktplaats JD.com, bevestigde zondag op Weibo Liu's aanhouding, maar zei ook dat dit op basis van ongegronde beschuldigingen was gebeurd. Liu, die in Minnesota was voor een economisch studieprogramma, reisde zondag terug naar China.

 

#Liu

Chinese internetters raken niet uitgepraat over de kwestie. Liu is misschien niet zo bekend als zijn collega-internetmiljardairs Jack Ma (Alibaba), Pony Ma (Tencent) of Robin Li (Baidu); toch kennen veel Chinezen hem bij naam en anders zijn vrouw wel. Liu is getrouwd met een Bekende Chinese: Zhang Zetian. Zelf is hij goed voor een geschat vermogen van 7,9 miljard dollar. Liu is lid van de Politieke Consultatieve Conferentie, een adviesorgaan van de Chinese overheid.

Veel Chinezen tonen zich verbaasd over de openheid van het Amerikaanse rechtssysteem. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat een verdachte bij naam en met andere persoonsgegevens op openbare registers wordt vermeld.

 

Resultaten uit het verleden

Natuurlijk willen mensen weten wat 'gerede verdenking' precies betekent in het Amerikaanse rechtssysteem en -de hamvraag- waar Liu precies van wordt verdacht. Een strafbaar seksueel misdrijf is in het Amerikaanse recht een kapstokbegrip waaronder een heel spectrum aan strafbare feiten valt, van ongewenste aanraking tot verkrachting. Er valt in ieder geval niet verbale intimidatie of hoerenlopen onder.

Ook wordt een eerder akkefietje opgerakeld. Deze zomer werd de Chinese zakenman Xu Longwei in Australië veroordeeld wegens verkrachting van een 20-jarige vrouw in 2015. Beiden hadden een feestje bezocht in Liu's penthouse in Sydney. Daar was de vrouw dronken gevoerd door mannelijke aanwezigen. Liu werd nergens van beschuldigd en hij was waarschijnlijk helemaal buiten schot gebleven, ware het niet dat hij vergeefs probeerde Australische media te verbieden in verband met de zaak zijn naam te noemen. Dat pakte niet goed uit.

 

Beurskoers

Tenslotte is er veel aandacht voor de mogelijke invloed van Liu's aanhouding op de beurskoers van JD.com, een directe, maar kleinere concurrent van Alibaba. Het bedrijf is op papier 45 miljard dollar waard. Om sneller te kunnen groeien werkt de internetmarktplaats samen met Tencent en sloot het in juni een strategische samenwerking met Google. JD.com heeft bovendien internationale ambities en investeerde in startups in Thailand en Indonesië.

Net als hier betalen Chinese banken nauwelijks rente op spaargeld. Veel Chinezen steken hun spaarcentjes liever in aandelen. Het aandeel JD.com staat genoteerd aan de Nasdaq en in New York werd uitgerekend maandag niet gehandeld wegens Labour Day. Dinsdagochtend lokale tijd opende het aandeel op 30,01 dollar; vier procent lager dan de slotkoers vrijdag.

UPDATE - Het bureau van de sheriff in Hennepin heeft dinsdag bekend gemaakt dat Liu is aangehouden nadat iemand een melding had gedaan van verkrachting.

UPDATE II - Het openbaar ministerie in Hennepin heeft op 28 december bekend gemaakt dat het de vervolging staakt omdat er onvoldoende bewijs is om Liu voor de rechter te brengen. 

dinsdag 4 september 2018

Gerelateerde personen:

Richard Liu
Jack Ma
Ma Huateng
Robin Li

Gerelateerde onderwerpen:

JD.com opent honderden onbemande supermarkten
Topman HNA overlijdt na noodlottige val
Alibaba wil warenhuisketen Intime kopen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder