economie cultuur politiek RSS

Handelsoorlog escaleert verder; China buigt niet

Handelsoorlog escaleert verder; China buigt niet

De Chinese regering zegt dat het niet anders kan dan nieuwe Amerikaanse importheffingen vergelden. Daarmee lijkt fase drie van de Eerste Wereldhandelsoorlog onvermijdelijk.

Maandagavond na het sluiten van Wallstreet maakte de Amerikaanse regering bekend dat het nieuwe importheffingen afkondigt op Made in China. De Amerikanen zien de tarieven als sanctie op in hun ogen oneerlijke handelspraktijken van China.

Het gaat om een tarief van 10 procent op ongeveer 5.000 producten die samen een handelsstroom van 200 miljard dollar per jaar vertegenwoordigen. De maatregel wordt aanstaande maandag effectief. Als China niet tegemoet komt aan de Amerikaanse eisen, zal het tarief worden verhoogd naar 25 procent.

 

Escalatie

Maar China laat het er niet bij zitten. Al een paar uur na de Amerikaanse aankondiging maakte dinsdagavond Chinese tijd het ministerie van handel bekend dat het heffingen van 5 tot 10 procent gaat leggen op 2.493 Amerikaanse importproducten. Die vertegenwoordigen een handelsstroom van 60 miljard dollar.

China knippert dus niet als eerste en legt de bal weer bij de VS. President Trump heeft al gezegd dat hij opnieuw heffingen af zal kondigen als China het in zijn hoofd haalt tegenmaatregelen te nemen. Trump noemt dat de derde fase van de handelsoorlog. Het gaat dan om een importtarief op een handelsstroom van nog eens 267 miljard dollar. Daarmee zou de facto de hele Chinese export naar de VS worden geraakt.

 

Gebrek aan wil

De vraag is of beide landen deze negatieve spiraal nog wel kunnen doorbreken. Er staan besprekingen gepland in Washington voor 24 september. In Beijing wordt de Amerikaanse aankondiging dat de heffingen precies op die dag effectief worden nou niet bepaald als een gebaar van goede wil gezien.

En heeft praten momenteel wel zin? In november zijn er tussentijdse verkiezingen in de VS. Trump zal voor die tijd geen concessies willen doen, zolang zijn kiezers de handelsoorlog nog niet in hun portemonnee voelen. President Xi Jinping hoeft zich over herverkiezingen geen zorgen te maken, maar staat wel degelijk onder druk van de publieke opinie. De regering en de partij hebben er steeds op gehamerd dat de Amerikanen erop uit zijn China's opkomst te dwarsbomen. Nu toegeven zou Xi zwak doen lijken.

 

Doorpakken

Uiteraard zit China helemaal niet op een handelsoorlog te wachten. Maar het weet dat het allang niet meer over handel alleen gaat. Dit gaat over niet minder dan de nieuwe wereldorde. China heeft zich ontpopt tot een uitdager die zich niet langer door de VS de wet laat voorschrijven. Nu toegeven zou dat proces jaren terugwerpen.

Ironisch genoeg zijn de Mid Term Elections voor China juist een reden door te pakken. Tot nu toe maken alleen Amerikaanse bedrijven met grote belangen in China zich druk. Dat maakt weinig indruk op de Amerikaanse kiezer. Dat wordt anders als boeren, fabrieksarbeiders en consumenten het in hun portemonnee gaan merken.

 

Vierde fase

Trump lijkt te denken dat hij een handelsoorlog eenvoudig kan winnen, alleen omdat Amerika veel meer koopt in China dan andersom. Maar dat is een miscalculatie. China kan ook op andere manieren terugslaan dan importheffingen afkondigen.

China zou zelfs voor bepaalde productgroepen kunnen besluiten tot een exportverbod naar de VS. De Amerikaanse regering heeft zelf aangegeven waar het pijn zou kunnen doen, door bepaalde productgroepen uit te zonderen van strafheffingen. Op die lijst staan bijvoorbeeld apparaten die Apple in China laat maken, maar wereldwijd verkoopt. Of zeldzame aardmetalen, waar China de markt van domineert.

 

Meer weten over de Eerste Wereldhandelsoorlog? Lees dan ook dit achtergrondartikel dat ik eerder schreef.

dinsdag 18 september 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Google gaat het weer proberen in China
'China moet zichzelf niet voor de gek houden'
Handelsoorlog China en VS escaleert snel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder