economie cultuur politiek RSS

Centrale overheid geeft lagere bestuurslagen lucht

Centrale overheid geeft lagere bestuurslagen lucht

Minder controle van bovenaf en meer ruimte om op lokaal niveau beleid naar eigen inzicht toe te passen. Grondige inspecties van de centrale overheid zouden zijn doorgeslagen en op lagere overheden een verlammend effect hebben gehad.

De overheid in Beijing gaat het aantal inspecties van lokale autoriteiten beperken. Ministeries en overheidsdiensten mogen voortaan niet meer op eigen houtje het land in trekken voor controles. De regie komt te liggen bij het secretariaat van de partij en het kabinet; zij maken voortaan een jaarplan met prioriteiten. Dat maakte China's kabinet dinsdagmiddag bekend.

Supervisie en controle vanuit de centrale overheid is uit de hand gelopen, schrijft het kabinet in een toelichting. Lokale autoriteiten dreigen te worden overvraagd en de komst van inspecteurs ontregelt de dagelijkse gang van zaken. Bovendien leidt te streng toezicht tot bureaucratie en formalisme, omdat lagere overheden zich strikt aan de centrale regeltjes houden uit angst bij een controle op de vingers te worden getikt.

 

De bergen zijn hoog...

President (en partijleider) Xi Jinping waarschuwt sinds het begin van zijn ambtstermijn voor de gevaren van formalisme, bureaucratie, hedonisme en verkwisting. Het heeft hem populair gemaakt bij veel gewone Chinezen. Veel ambtenaren kropen in hun schulp. Al snel na het begin van Xi's anti-corruptie en soberheidscampagne klonk het dat de strenge controle leidde tot inertie: wie durft er nog zijn kop boven het maaiveld uit te steken?

Maar er is natuurlijk een reden waarom de controle vanuit de centrale overheid de afgelopen jaren is opgevoerd. De bergen zijn hoog en de keizer is ver. Lagere overheden namen nogal eens een een loopje met de regels uit Beijing. Tot 2015 had de centrale overheid geen idee van de schuldenlast van lagere overheden. Het nationaal statistiekbureau verzamelde zijn data via de provincies, maar die logen er jarenlang op los. Milieuregels werden vanwege corruptie niet nageleefd.

 

...maar de keizer is ver

Het was nota bene premier Li Keqiang die eens zei dat hij niet op de macro-economische gegevens van het nationale statistiekbureau vertrouwde. Hij hield liever de energieconsumptie en het goederenvervoer in de gaten; dat was een betere indicatie hoe de economische vlag er in China voor stond. in 2013 zorgde toenmalig vice-minister van financiën Zhu Guangyao voor opschudding, toen hij op een persconferentie zei dat de overheid geen idee heeft voor hoeveel geld de staat zich in de schulden heeft gestoken.

Mijn favoriete voorbeeld hoe lokale autoriteiten een loopje proberen te nemen met het toezicht vanuit Beijing is dit: in 2016 behaalde de stad Xi'an prachtige resultaten in de strijd tegen luchtvervuiling. De doelstellingen van de centrale overheid werden ruimschoots gehaald. Pas toen ambtenaren uit Beijing naar Xi'an vlogen om te leren van dit prachtige voorbeeld werd duidelijk dat lokale ambtenaren de inlaat van de sensoren volstopten met watten. Zo wilden zij voorkomen dat duidelijk werd hoe smerig en hardnekkig de smog in hun stad werkelijk was.

woensdag 10 oktober 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese econoom wantrouwt officiƫle groeicijfers
140 Overtredingen bij onverwachte milieucontrole
Milieuministerie vertrouwt lokale data niet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder