economie cultuur politiek RSS

'Ongelooflijke deal' is niet meer dan pas op de plaats

'Ongelooflijke deal' is niet meer dan pas op de plaats

De Verenigde Staten en China stellen nieuwe importheffingen drie maanden uit om onderhandelingen over de handelsoorlog een kans te geven. Maar van wezenlijke toenadering is voorlopig geen sprake.

"Een ongelooflijke deal" met "een ongelooflijk positief effect op [Amerikaanse] boeren". President Donald Trump kwam weer eens superlatieven tekort toen hij in de Air Force One tegenover meegereisde journalisten de resultaten van onderhandelingen met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping opsomde. "Ik beperk me wat de tarieven betreft. China zal zich meer openstellen. China zal tarieven schrappen."

Dat klinkt prachtig, maar de werkelijkheid is dat de Eerste Handelsoorlog alleen even een pas op de plaats maakt. Beide partijen zijn het eens dat er tenminste negentig dagen nodig zijn om over de echte meningsverschillen te praten. In die tijd zullen de VS geen nieuwe tarieven afkondigen. Eerder opgelegde heffingen van 10 procent zullen niet al per 1 januari 2019 tot 25 procent worden opgehoogd.

 

Diner aan einde G20-top

Zaterdagavond spraken Trump en Xi, vergezeld van ieder zes secondanten, elkaar aan het einde van de G20-top in Buenos Aires. Volgens een verklaring van het Witte Huis kwamen zij overeen besprekingen te starten over structurele veranderingen van Chinese handelspraktijken, die in Amerikaanse ogen oneerlijk zijn. Op de agenda staan dan onder meer de gedwongen overdracht van technologie, bescherming van intellectueel eigendom, handelsbeperkingen, hacken en cyberdiefstal.

China bood aan de invoer vanuit Amerika met een "substantiële hoeveelheid" te vergroten om de handelsbalans minder onevenwichtig te maken. Het gaat dan om landbouwproducten, energiebronnen en industriële producten. Nieuwe toezeggingen deed het niet.

 

Terug naar start

Daarmee zijn we in feite terug waar we zeven maanden geleden waren. In mei kwamen onderhandelaars al een staakt-het-vuren overeen nadat China een "betekenisvolle toename" van de Amerikaanse import van landbouwproducten en gas had toegezegd. De Amerikanen kwamen echter met aanvullende eisen over Chinese handelspraktijken. Daarna brak de Eerste Handelsoorlog los.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat China en de VS het binnen drie maanden eens zullen worden. Los van de vraag of de Amerikaanse eisen voor China inhoudelijk bespreekbaar zijn; in Beijing vraagt men zich af of het de Amerikanen wel alleen om handelsafspraken is te doen. Komen de VS niet opnieuw aanvullende eisen? En welke ruimte biedt de VS de Chinezen om zonder gezichtsverlies te bewegen? President Xi heeft de Chinese burgers een "krachtig en prachtig" land beloofd dat trots staat temidden van andere naties. Hij wil zeker niet de geschiedenis in als de man die moest buigen voor Amerikaanse chantage.

zondag 2 december 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven
WTO-klacht China en EU tegen invoerheffingen VS
China zet schouders onder vrijhandelsverdrag RCEP

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder