economie cultuur politiek RSS

Tegenvallend december sluit topjaar China's export af

Tegenvallend december sluit topjaar China's export af

China's internationale handel noteerde in 2018 de beste cijfers in jaren. Maar de laatste maand van het jaar lijkt een kentering in zicht te komen.

De waarde van China's uitvoer steeg over de afgelopen twaalf maanden met 9,9 procent ten aanzien van 2017 tot 2,46 biljoen dollar. De import met zelfs met 15,8 procent tot 2,14 biljoen dollar. Dat maakte het Chinese douanebureau maandag bekend.

Maar cijfers over december laten een heel ander beeld zien: China's export daalde met 4,4 procent ten aanzien van december 2017. Dat is de grootste maandelijkse daling in twee jaar tijd. De import kromp zelfs met 7,6 procent; dat is de grootste duikeling sinds juli 2016.

 

Handelsoorlog wordt merkbaar

Dat is veel slechter dan analisten hadden voorspeld. Tot nu toe leken de handelstarieven die China en de VS op elkaar producten afkondigden nauwelijks invloed te hebben op de handelsstromen. Mogelijk waren inkopers aan het hamsteren voordat nieuwe heffingen effectief werden. 

Maar nu lijkt het erop dat de handelsoorlog met de VS voor het eerst in de cijfers zichtbaar wordt. De dalende export naar de VS is daar maar deels de oorzaak van. Veel belangrijker is dat de binnenlandse consumptie stagneert; de Chinese consument houdt vanwege de onzekere situatie de hand op de knip.

 

Slecht nieuws voor allen

De Amerikaanse regering zal zich wellicht verheugen in de tegenvallende cijfers van de Chinese economie. Dat kan de druk op Beijing opvoeren om tot een vergelijk te komen. Over 45 dagen loopt de onderhandelinsgpauze af die beide landen zijn overeengekomen waarbinnen geen nieuwe handelsbarrières worden afgekondigd.

Maar in de cijfers zat ook slecht nieuws voor de Amerikaanse economie verborgen. Het handelstekort met de VS nam met maar liefst 17,2 procent toe tot 323,32 miljard dollar over heel 2018. Politiek gevoelig, want de Amerikanen beogen met de handelsoorlog het tegenovergestelde te bereiken. China's export naar Amerika daalde in december met 3,5 procent. Maar de Chinese importen van Amerikaanse producten daalden met 35,8 procent!

maandag 14 januari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Stimuleringspakket voor China's haperende economie
Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS
Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder