economie cultuur politiek RSS

Politie maakt einde aan Witte Paard-droom

Politie maakt einde aan Witte Paard-droom

Een exclusieve sociëteit voor rijke dames is zaterdag door de politie van Shanghai gesloten. De Witte Paard-club kwam in het middelpunt van belangstelling nadat een van de employées op WeChat een foto deelde van de geschenken die hij van een tevreden cliënte had ontvangen.

Dankzij social media gaat bijna geen verjaardag meer ongemerkt voorbij. Voor een jarige medewerker zal zijn 28ste verjaardag onvergetelijk blijken. Hij plaatste vrijdag een foto online met cadeautjes die hij van een vrouwelijke bewonderaar had ontvangen, zoals een mountainbike, gouden beker en 280.000 yuan aan contanten (ruim 39.000 euro). De Audi die hij had gekregen stond daar nog geeneens bij.

Al snel ging de foto viraal en veel Chinese internetgebruikers vroegen zich af: welke 28-jarige jongeman krijgt zulke dure cadeaus? Al snel dook de naam op van de Witte Paard-club in Shanghai, die overigens ook de Engelse naam Perfect Space gebruikt. 

 

Topsalaris voor simpel klusje

Onduidelijk is welke diensten er precies worden verleend in het Witte Paard. Volgens de website van het bedrijf is het een exclusieve privé-club voor vrouwen met een eigen vermogen vanaf 20 miljoen yuan (2,8 miljoen euro).  Een in 2012 afgegeven vergunning staat karaoke en horeca toe in het gebouw in de zakenwijk Jing'An. Een anonieme vrouw die klant claimt te zijn, vertelde aan de South China Morning Post dat vrouwen er een drankje drinken en een luisterend oor vinden in een van de 19 privé-kamers, "niet zoiets ordinairs als seks".

Maar Chinese internetgebruikers hebben daar hun eigen idee over. Zij deelden een personeelsadvertentie van het Witte Paard uit 2016. Kandidaten voor de functie van gastrelatiemedewerker moeten knap zijn, langer dan 1.80 meter, schoon, modieus gekleed en beschikken over een opgewekt karakter. Het werk is "simpel en ontspannend" en "er zijn geen illegale activiteiten mee gemoeid." Toch kunnen personeelsleden op een salaris van 80.000 yuan per maand rekenen (meer dan 11.000 euro) exclusief fooi; een vermogen in China. Bij de advertentie was een foto van een dubbele rij medewerkers met ontbloot bovenlijf afgebeeld.

 

Wraak

Ook de autoriteiten was de opwinding op internet niet ontgaan. Zaterdag deed de politie een inval en het Witte Paard is dichtgetimmerd wegens het overtreden van de vergunningsregels.

Voor de jarige job krijgt het verhaal nog een staartje. Niet alleen verliest hij zijn profijtelijke job, hij is bovendien dit weekeinde in elkaar geslagen door de echtgenoot van de goedgevige cliënte. Toen de man verhaal kwam halen ontstond een vechtpartij waarbij de voormalige gastrelatiemedewerker zijn been brak, melden Chinese media.

zondag 27 januari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Twee miljardairs per week erbij, eentje eraf
Britten waarschuwen zakenlui voor chantage China
Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder