economie cultuur politiek RSS

Bizarre ontwikkeling in zaak verdwenen boekverkoper

Bizarre ontwikkeling in zaak verdwenen boekverkoper

Zweden roept zijn ambassadeur in China Anna Lindstedt terug voor overleg. Er is een intern onderzoek gestart naar haar betrokkenheid bij ongeautoriseerde onderhandelingen over de vrijlating en terugkeer van Gui Minhai, een boekuitgever uit Hong Kong met een Zweeds paspoort die in China vastzit.

Volgens de Zweedse ambassade is Lindstedt (foto) woensdag al uit Beijing vertrokken. Het ministerie van buitenlandse zaken in Stockholm bevestigt aan de media dat er een intern onderzoek is gestart, betreffende haar bemoeienis met "gebeurtenissen die eind januari hebben plaatsgevonden".

Die cryptische omschrijving slaat op een bijzondere ontmoeting die Lindstedt regelde en bijwoonde tussen twee Chinese zakenmannen en Angela Gui, de 24-jarige dochter van Gui Minhai. Volgens Angela Gui beweerden de zakenlieden dat ze konden bemiddelen bij de vrijlating van haar vader. In afwachting daarvan zouden ze een visum regelen, zodat ze hem in de Chinese gevangenis kon bezoeken. Toen ze hierover contact opnam met het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken, bleek men daar niet van Lindstedts activiteiten op de hoogte.

 

Mediastilte

Angela Gui trad woensdag in detail over de ontmoeting naar buiten in een blog op de website Medium. Daarin schrijft ze dat ze midden januari door Lindstedt werd benaderd om naar Stockholm te komen vanwege "een nieuwe aanpak" in haar vaders zaak. Ze zou daar Chinese ondernemers ontmoeten die hun hulp aanboden zijn vrijlating te bewerkstelligen.

Toen zij op 24 januari in haar hotel was gearriveerd, werd zij direct meegenomen naar een ander hotel. Daar vonden twee dagen lang gesprekken plaats op een afgesloten etage in het bijzijn van ambassadeur Lindstedt. Haar vader zou in China een lichte gevangenisstraf krijgen en dan vrij komen. Daarvoor was het wel noodzakelijk dat zij een mediastilte zou eerbiedigen en stoppen aandacht voor haar vaders zaak te vragen, schrijft Angela Gui.

 

Twijfels

Zij beschrijft dat toen ze op enig moment haar twijfels over de gang van zaken uitte, een van de zakenmannen boos was geworden: "Je moet me wel vertrouwen, anders zie je je vader nooit meer." En: "Wat is belangrijker voor je? Je principes of je vader?" En: "Geef je om Anna [Lindstedt]? Als je met de media blijft praten schaadt je haar carrière."

Als Gui's verhaal klopt, dan zou Lindstedt er bij haar hebben aangedrongen akkoord te gaan en de zakenmannen te vertrouwen. Toen Gui in Cambridge was teruggekeerd (waar ze studeert) had ze contact met het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken opgenomen om het er nog eens over te hebben. Daar bleek men niet van de bijeenkomst op de hoogte en wist men zelfs niet dat Lindstedt zich op dat moment in Zweden bevond.

 

Verdwenen boekverkopers

Gui Minhai is in 1964 geboren in China, studeerde in Gothenburg en kreeg in 1980 de Zweedse nationaliteit. Gui kwam in 2015 in het nieuws toen hij vanaf zijn vakantieadres in Thailand spoorloos verdween. In de weken erna verdwenen nog eens vier medewerkers van zijn uitgeverij in Hong Kong. Daar werden nogal speculatieve boeken gemaakt over Chinese politieke kopstukken.

Na een periode van onduidelijkheid verscheen hij op de Chinese televisie, en vertelde in een videobekentenis dat hij vrijwillig naar China was gekomen uit berouw over een auto-ongeluk in 2003. Niet veel later maakte de Chinese overheid bekend dat ze hem en zijn vier collega's gingen vervolgen wegens het illegaal importeren van ongeautoriseerde boeken. Gui werd tot twee jaar cel veroordeeld, maar mocht na zijn vrijlating China niet verlaten. In januari 2018 werd hij aangehouden in een trein op weg naar Beijing in het bijzijn van twee Zweedse diplomaten. Sindsdien is zijn lot onbekend. Volgens de Chinese regering heeft niemand opdracht gekregen om namens de overheid met Angela Gui contact op te nemen en is zij het slachtoffer van oplichters.

UPDATE - Zweedse media melden 21 maart dat openbaar aanklagers een strafrechtelijk onderzoek naar Lindstedt zijn gestart. Ze zou worden verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

 

De blog van Angela Gui lees je op de Medium-site.

donderdag 14 februari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over Europese druk vanwege Gui Minhai
Na twee jaar is Gui Minhai uit de cel
Diplomatieke rel China en Zweden na boekingsfoutje

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder