economie cultuur politiek RSS

Chinese zonnecentrale in de ruimte levert 24/7 stroom

Chinese zonnecentrale in de ruimte levert 24/7 stroom

Chinese wetenschappers werken aan een zonnecentrale op 36.000 kilometer van het aardoppervlak. Er moet nog wel even een manier worden gevonden de opgewekte stroom draadloos naar de aarde te transporteren

Een zonnepark dat blijft produceren in de nachtelijke uren, geen last van weersveranderingen heeft en in de winter net zoveel stroom levert als in de zomer? Het kan in de ruimte. En dat is precies wat Chinese wetenschappers in Chongqing proberen te realiseren, meldt het Chinese dagblad voor wetenschap en techniek.

Zij werken aan een geostationaire satelliet met enorme zonnepanelen. Gesproken wordt over een vermogen van één megawatt, vergelijkbaar met een forse windmolen. Die kan niet in een keer in een baan om de aarde worden gebracht, maar moet in stukjes naar boven worden gebracht. Zo'n ruimtecentrale zou zo'n 1.000 ton gaan wegen. Ter vergelijking: het International Space Station weegt 'slechts' 400 ton.

 

Transportprobleem

Een ruimtezonnepark kan heel efficiënt zijn. In de ruimte zijn zonnestralen zes keer zo krachtig als binnen de aardatmosfeer. Zo'n centrale zou medio 2050 rond de aarde kunnen cirkelen, denken betrokken wetenschappers. Een praktijkproef kan zelfs al voor 2025 worden gehouden.

Er is nog wel een praktisch probleem. En dat is al die opgewekte stroom op aarde krijgen. De Chinezen denken er nu over die om te zetten in een krachtige laserstraal of elektromagnetische golven. Die moeten dan wel heel gericht naar de aarde kunnen worden gezonden. Ook moet onderzocht worden of deze methode gevolgen heeft voor de mens, flora en fauna in het ontvangstgebied.

 

Kunstmaan

Helemaal nieuw is het idee niet; ook in Amerika, Europa, Japan en India wordt er onderzoek naar gedaan. Maar blijkbaar zijn Chinese wetenschappers al een stukje verder, dat ze denken dat een praktijkproef met een kleine ruimtecentrale binnen zes jaar tot de mogelijkheden behoort.

China heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma ontwikkeld en behoort tot de koplopers in de Space Race. Daarbij worden vaker oude ideeën van de plank gehaald en afgestoft. Zo werken Chinese wetenschappers aan een kunstmaan die hele steden 's nachts kan verlichten, door middel van een ronde spiegel met een doorsnede van tientallen kilometers die zonlicht reflecteert.

maandag 18 februari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Chengdu krijgt een eigen maan
Duurzame energieproductie China stijgt 12 procent
Nieuwe mijlpaal China's ambitieuze ruimteprogramma

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder