economie cultuur politiek RSS

Hainan gaat benzine- en dieselauto's uitfaseren

Hainan gaat benzine- en dieselauto's uitfaseren

De provinciebestuur van Hainan heeft een driefasenplan geïntroduceerd om over te stappen op duurzaam vervoer in 2030. Het is de eerste Chinese provincie die auto's op fossiele brandstoffen gaat weren.

De eerste fase heeft de provincie zelf in de hand: in 2020 moeten alle aan te schaffen overheidvoertuigen duurzaam zijn. Dat wil zeggen dat ze volledig elektrisch zijn, hybride of voorzien van een brandstofcel. De verplichting geldt ook voor bussen en taxi's.

In 2025 staat de volgende mijlpaal gepland: dan moeten alle nieuwe touringcars, huurauto's en lichte trucks zogeheten nieuwe energie voertuigen zijn. Vanaf 2030 komt er dan een volledig verbod op de verkoop van personenauto's en bedrijfswagens met een benzine- of dieselmotor. De gefaseerde aanpak maakt het mogelijk voldoende oplaadstations te bouwen en aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk te doen, maakte de provincie dinsdag bekend.

 

Proeftuin

Hainan is China's zuidelijkste en kleinste provincie. Het is een eiland en daardoor een ideale proeftuin voor allerlei nieuwe maatregelen. Zo besloot de provincie vorige maand al tot een verbod op wegwerpartikelen van niet-afbreekbaar plastic. De verwachting is dat als de proef een succes is andere provincies snel volgen.

De autoverkopen in China staan al een half jaar onder druk. De Chinese consument is voorzichtiger geworden met grote aankopen vanwege de langzamere economische groei en onzekerheid over de handelsoorlog met Amerika. Een segment springt er evenwel positief uit; nieuwe energie voertuigen. De Chinese overheid ondersteunt de verkoop daarvan met behulp van subsidies en belastingvoordelen.

donderdag 7 maart 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Duurzame energieproductie China stijgt 12 procent
Chinese zonnecentrale in de ruimte levert 24/7 stroom
Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder