economie cultuur politiek RSS

Grote Taiwan-show in New York; China geërgerd

Grote Taiwan-show in New York; China geërgerd

Een tussenstop van de Taiwanese president Tsai Ing-wen op Amerikaanse bodem is een niet eerder vertoonde pr-show geworden. De Chinese overheid reageerde geprikkeld.

Tsai arriveerde donderdag lokale tijd in New York. Daar hield ze een receptie voor ambassadeurs van de 17 landen waarmee Taiwan diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Tsai herhaalde daar de oproep om Taiwan een plek in de Verenigde Naties te gunnen. "De 23 miljoen burgers van Taiwan hebben het recht te participeren in internationale zaken", zei Tsai. Vrijdag neemt ze deel aan een handelsconferentie en zal zij ook enkele Amerikaanse politici ontmoeten.

Tsai verblijft twee nachten in New York; de eerste stop op een twaalfdaagse reis die haar naar het Caraïbisch gebied brengt. Daar zal Tsai enkele diplomatieke bondgenoten bezoeken: Haïti, Saint Vincent en de Grenadines, St Lucia en St Kitts en Nevis. Op de terugweg doet ze opnieuw de VS aan; ditmaal is een tussenlanding in Denver gepland, waar ze ook twee nachten zal verblijven.

 

Persmoment

De Chinese regering maakt standaard bezwaar tegen het verblijf van een Taiwanese president op Amerikaanse bodem. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die met het moederland moet worden herenigd. De Amerikanen reageren dan altijd met de opmerking dat het om een privébezoek gaat waar niets officieels aan is.

Maar het is Beijing niet ontgaan dat dit bezoek anders is. Tsai is toegestaan langer te blijven dan gebruikelijk. Meestal wordt de Taiwanese president in een minder belangrijke stad een stop over gegund. Dit keer is ze verwelkomd in de stad van het VN-hoofdkwartier. En als klap op de vuurpijl is Tsai door haar gastheren toegestaan de pers uit te nodigen op haar recepties. Haar bezoek krijgt daarmee veel meer aandacht dan normaal.

 

Drukmiddel

Dat is natuurlijk geen toeval. Er woedt een handelsoorlog waarin tot ergernis van de Amerikanen de Chinezen weigeren te buigen. De regering in Washington laat geen mogelijkeid onbenut om de Chinezen verder onder druk te zetten. Eerder deze week werd bekend dat de VS voor 2,2 miljard dollar aan tanks en luchtdoelraketten aan Taiwan verkoopt; de vierde en omvangrijkste wapenleverantie sinds Trump in het Witte Huis trok.

De ergernis aan Chinese zijde is groot en werd bijna tastbaar toen minister van buitenlandse zaken Wang Yi om commentaar werd gevraagd. Op bezoek in Boedapest fulmineerde hij tegen journalisten dat Washington met vuur speelt. Eerder had zijn ministerie in Beijing al bekend gemaakt dat het de twee bedrijven die de wapens aan Taiwan leveren sancties zal opleggen. Een loos gebaar, want China koopt niets bij Raytheon en General Dynamics; netzomin als zij iets in China kopen.

 

Duw- en trekwerk

Er was nog een opvallend incident rond Tsai's bezoek. Bij aankomst in het Manhattan hotel was er een demonstratie tegen haar komst georganiseerd, waaraan enkele tientallen Chinezen deelnamen. Zij raakten op enig moment slaags met Taiwanezen die naar het hotel waren gekomen om hun president te verwelkomen. Er werd voorzover bekend een persoon gearresteerd.

vrijdag 12 juli 2019

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Xi's dreigende nieuwjaarswens voor Taiwan
Ook El Salvador breekt met Taiwan
Taiwanese koffieketen tussen twee vuren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder