economie cultuur politiek RSS

Nederlanders zijn slechter over China gaan denken

Nederlanders zijn slechter over China gaan denken

Een meerderheid van de Nederlanders denkt negatief over China; slechts een op de drie heeft een positief beeld van de Volksrepubliek. Dat was een jaar geleden nog heel anders. 

58 Procent van de Nederlandse bevolking heeft naar eigen zeggen een overwegend negatief beeld van China. Slechts 36 procent vindt dat China een land is dat positieve gevoelens oproept. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van de Amerikaanse marktonderzoeker Pew Research, die ieder jaar op China's nationale feestdag 1 oktober wordt gepubliceerd.

Nederland behoort daarmee tot de landen die minder hoog van China opgeven dan het gemiddelde van de 32 landen die Pew wereldwijd onderzoekt. En dat is opvallend, want in 2018 waren Nederlanders met een positief en negatief beeld nog gelijkelijk verdeeld: 47/47. Maar die verhouding is met 11 procentpunten veranderd naar 58/36.

 

Akkefietjes

In meer landen is een daling van China's imago te zien. Drie landen springen er bovenuit; in indonesië, Canada en Zweden daalde de meting met maar liefst 17 procentpunt. Dan volgen Australië en de VS (-12 procentpunt). Dan een groepje landen met Nederland, Groot-Brittannië en de Filipijnen.

Daar zitten dus een aantal landen bij die afgelopen jaar een vervelend akkefietje met China hebben gehad (het veldwerk voor het onderzoek heeft in de periode 13 maart tot 29 augustus plaatsgevonden). Voor Nederland geldt dat niet. Wel is hier veel aandacht geweest voor China; denk aan de discussie over de aanleg van het 5G-netwerk door Huawei en het debat rond de China-notitie van het kabinet. Daarbij werd al geconstateerd dat in navolging van de VS het discours over China grimmiger werd. Dat blijkt nu ook uit de cijfers van Pew.

 

Gemengd beeld

Wereldwijd heeft 37 procent van de respondenten een negatief beeld van China. Landen die eruit springen zijn Japan (85 procent), Zweden (70) en de VS (67). Rusland (71 procent), Nigeria (70) en Libanon (68) zijn de landen waar juist een positief beeld overheerst. Gemiddeld is dat 41 procent. Over het algemeen hebben jongeren een postiever beeld van China dan ouderen.

Opvallende uitschieters zijn er ook: 66 procent van alle Israeli's heeft een positief beeld van China. Binnen Europa hoort Griekenland tot de koplopers (51 procent positief). Dat is opvallend, omdat de verkoop van de haven van Piraeus doorgaans in Europa als een stekelig onderwerp wordt gezien. Blijkbaar denken Griekse burgers daar anders over.

 

Doorlezen over het imago-onderzoek? Kijk dan op de site van Pew.

woensdag 2 oktober 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Opinie: de nieuwe wereldorde aangekondigd per post
Xi bouwt aan relaties in eigen achtertuin
Q&A: Jeanne Boden over Chinese propaganda

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder