economie cultuur politiek RSS

Verplicht lesje ideologie voor Chinese journalisten

Alle 307.000 journalisten in China krijgen een verplichte cursus marxisme. Opdracht van de Communistische Partij van China.

Terug naar de schoolbanken voor een tweedaagse cursus marxisme. Dat staat de komende maanden alle Chinese journalisten te wachten. De opdracht komt van de propaganda-afdeling van de communistische partij, maar wordt onderschreven door de journalistenvereniging en het Staatsbureau voor Pers, Film, Radio en Televisie.

Eerst zijn journalisten van grotere media aan de beurt, daarna die van lokale media, meldt South China Morning Post in een artikel.

 

Nuttige idioten

Een reden voor de bijscholing wordt niet gegeven, maar het lijkt er op dat China's leiders de teugels van de journalistiek weer even aantrekken. Journalisten onthullen regelmatig schandalen, vaak nadat burgers op internet misstanden aankaarten. Chinese censors lopen achter de zaken aan en slagen er steeds minder goed in de publieke opinie te sturen. Uit een intern document, dat eerder deze maand uitlekte, blijkt dat de partijleiding meent dat buitenlandse krachten de media beïnvloeden om onder burgers onvrede over het eenpartijstelsel te veroorzaken.

Anders dan in het westen, zien Chinezen journalisten niet als een controlerende macht, maar als een instrument om de publieke opinie te beïnvloeden. Journalisten worden daarom ook weleens spottend nuttige idioten genoemd.

woensdag 28 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Journalisten krijgen smaak van onthullen te pakken
'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'
China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder