economie cultuur politiek RSS

Bionische prothese voor jongen met uitgestoken ogen

Guo Bin, de zesjarige jongen die vorige week zaterdag blind raakte toen een vrouw zjn ogen uitstak, krijgt waarschijnlijk electronische ogen. Een dokter in Hong Kong wil de experimentele techniek bij hem toepassen.

Duizenden Chinezen hebben geld gedoneerd voor de behandeling van Guo. Volgens China Daily is al 800.000 yuan (96.000 euro) aan de familie toegezegd. Op zaterdag 24 augustus werd het jongetje door een vrouw meegelokt naar een weiland, waarna zijn beide oogballen werden uitgestoken.

De jongen verblijft sindsdien in een ziekenhuis in Taiyuan, de hoofdstad van de provincie Shanxi. Volgens zijn doktoren vraagt hij iedere dag waarom het om hem heen zo donker is. Behandelende artsen denken dat Guo binnen drie maanden twee glazen ogen krijgt aangemeten, zogauw zijn verwondingen zijn genezen.

 

Bionische ogen

Ming Pao Daily News, een krant in Hong Kong, schrijft dat de oogarts Dennis Lam de jongen wil voorzien van twee electronische ogen. Lam wil deze  experimentele techniek, ook wel het bionische oog genoemd, gratis uitvoeren.

Een Chinese school voor blinden in Taiyuan heeft aangeboden Guo op te nemen. De ouders hoeven geen schoolgeld te betalen.

 

Geen spoor

De politie doet ondertussen geen mededelingen over het onderzoek naar de bizarre mishandeling. Direct na het voorval hebben lokale autoriteiten 100.000 yuan tipgeld uitgeloofd (12.000 euro). Lokale media wijzen op de zelfmoord van een tante van Guo. Zij sprong haar dood tegemoet in een diepe put, zes dagen nadat het jongetje was aangevallen. De vader koestert geen verdenkingen tegen haar, omdat beide gezinnen een goede relatie met elkaar onderhielden.

UPDATE - De politie meldt woensdag dat ze de inmiddels overleden tante van Guo verdenken van het misdrijf. Op haar kleding is bloed van haar neefje aangetroffen.

dinsdag 3 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws op 28 augustus

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder