economie cultuur politiek RSS

China koopt stukje van belangrijkste olieveld ter wereld

Zaterdag is in Kazachstan een contract getekend waarmee China een aandeel verwerft in het Kashagan-olieveld. Dit olieveld voor de kust van Kazachstan in de Kaspische Zee bevat 3 procent van alle oliereserves op aarde.

Het is een buitenkansje, maar geen koopje. De staatsoliemaatschappij China National Petroleum Company koopt voor 5 miljard dollar 8,33 procent van de aandelen in het consortium dat het Kashagan-olieveld exploiteert. Reuters meldt dat het contract is gesloten tijdens het bezoek van Xi Jinping aan president Nursultan Nazarbayev in Astana, de hoofdstad van Kazachstan (foto).

Al 13 jaar lang is een consortium waarin verschillende oliemaatschappijen een aandeel bezitten, waaronder Shell (16,81 procent), bezig het gebied klaar voor productie te maken. In juli besloot ConocoPhillips zijn aandeel in het consortium te verkopen; de Amerikaanse oliegigant schoont zijn portefeuille buitenlandse bezittingen momenteel op. De regering van Kazachstan maakte gebruik van zijn recht op eerste koop en verkoopt het aandeel twee maanden later al aan CNPC. Daarmee troeft China de Indiaase staatsoliemaatschappij ONGC af, dat ervan overtuigd was dat het zich in Kashagan kon inkopen.

 

Oppompen gaat beginnen

De aankoop komt op een ideaal moment. Volgende maand wordt de eerste olie opgepompt. De productie wordt geleidelijk opgevoerd naar een niveau van 180.000 vaten per dag in 2014. In de tweede fase stijgt de productie zelfs naar 370.000 vaten per dag. Geologen denken dat het veld in totaal 9 tot 13 miljard vaten winbare olie bevat. Daarmee is het een van de belangrijkste olievelden in de wereld.

Het is ook een van de duurste olievelden ter wereld. De omstandigheden op de Kaspische Zee zijn niet ideaal en vrijwel alles wat nodig is om olie te kunnen oppompen an afvoeren moest worden aangelegd in het uitgestrekte en dunbevolkte Kazachstan. Niet voor niets moest KazMunaiGas de hulp inroepen van zes oliemultinationals; voor de know how, maar ook om 50 miljard dollar aanloopkosten op te hoesten.

 

Langdurige stroom grondstoffen

CNPC stapt in op het moment dat het olieveld na 13 jaar investeren eindelijk geld gaat opleveren. De snelle deal met de regering van Kazachstan is mogelijk gemaakt doordat China KazMunaiGas een lening verschaft van 3 miljard dollar, die nodig is om de tweede fase van de exploitatie van Kashagan te financieren.

China kan slagvaardig op de internationale grondstoffenmarkt opereren doordat staatsbanken snel veel geld vrij kunnen maken. Vaak worden leningen in natura terugbetaald; in olie, gas of andere grondstoffen. China is aldus voor lange tijd verzekerd van een gestage stroom grondstoffen die vooruit zijn betaald.

 

Onstilbare honger naar energie

President Xi Jinping bezoekt op de terugweg van de G20-top in Sint-Petersburg drie voormalige Sovjetstaten: Kazachstan, Oezbekistan en Kyrgizië. Op de heenweg naar Sint-Petersburg had Xi al Turkmenistan aangedaan.

Het zal geen verwondering wekken dat Xi vooral over handel spreekt. De vier landen zijn rijk aan olie en gas. Als oud-Sovjetstaten zijn ze van oudsher sterk op Rusland georiënteerd, maar de invloed van China in deze regio neemt toe. Beijing heeft een onstilbare honger naar brandstoffen, waar Rusland over eigen gasvoorraden beschikt.

zaterdag 7 september 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Corruptie-onderzoek naar toezichthouder staatsbedrijven
Geen vergunningen voor onwillige staatsbedrijven
Chinese bedrijven rukken op in corporate reuzenlijst

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder