economie cultuur politiek RSS

China presenteert plan voor schonere lucht

China presenteert plan voor schonere lucht

Verouderde industrieën moeten sluiten en het gebruik van steenkool wordt teruggedrongen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen van een overheidsplan om luchtvervuiling te bestrijden.

Oude, vervuilende bedrijven als hoogovens, cementfabrieken,  aluminiumsmelterijen en glasfabrieken moeten investeren in een schonere productie. Als het is te duur om deze bedrijven nog te moderniseren, moeten ze de poorten sluiten. Eventueel kunnen ze naar kuststreken worden verplaatst, waar hun vervuiling makkelijker wegwaait.

Bedrijven worden gestimuleerd om energie te besparen. De plannenmakers denken dat de Chinese industrie in 2017 met 20 procent minder energie toe kan, met dezelfde output.

 

Minder kool

China wil zijn afhankelijkheid van steenkool in 2017 verminderen tot 65 procent van zijn totale energiebehoefte. Nu is dat nog 66,8 procent. China zet flink in op gas als relatief schone brandstof. Daarvoor worden tienduizenden kilometers gasleiding aangelegd. Maar ook het aandeel van kerncentales in China's energiemix moet toenemen van 11,4 procent nu tot 13 procent in 2017.

In de zwaar door luchtverontreiniging getrofen gebieden rond Beijing, de Yangtze-delta en de Parelrivier mogen geen nieuwe energiecentrales worden gebouwd die op kolen draaien. Restwarmte van energiecentrales moet beter worden gebruikt om warm water voor woningen of stoom voor industrie te leveren.

In 2017 is het bovendien afgelopen met voertuigen uit de vuilste categorie, meestal oudere vrachtwagens. Het gaat om ongeveer 15 miljoen voertuigen. Ook worden de eisen voor benzine en diesel strenger. Eind 2014 mogen die minder zwavel bevatten.

 

Een vuiltje

De maatregelen gaan verder dan werd verwacht. In China hield men rekening met zwaardere eisen voor nieuwe bedrijven. Dat ook bestaande bedrijven worden aangepakt is een verrassing. De Chinese overheid stelt zware boetes in het vooruitzicht voor bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden.

Critici wijzen er op dat de huidige controle op uitstoot van schadelijke stoffen ernstig tekort schiet. Daardoor zou het onmogelijk zijn om in de toekomst vast te stellen of bedrijven echt schoner zijn geworden en overtreders te beboeten.

donderdag 12 september 2013

Gerelateerde personen:

Zhou Shengxian

Gerelateerde onderwerpen:

Geen vergunningen voor onwillige staatsbedrijven
Grote steden zijn nog maar helft van de tijd smogvrij
De barbecue heeft het gedaan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder