economie cultuur politiek RSS

Reuzenwespen doden 26 mensen

Reuzenwespen doden 26 mensen

Aanvallen van groepen hoornaars hebben in de Chinese provincie Shaanxi aan zeker 26 mensen het leven gekost. In afgelegen gebieden komt medische hulp vaak te laat voor mensen die meerdere malen zijn gestoken.

De gerapporteerde gevallen komen allemaal uit het zuidelijke deel van de provincie Shaanxi. Alleen al in de stad Ankang zijn 19 mensen overleden na meerdere steken. Nog eens 583 mensen zijn in het ziekenhuis behandeld. De brandweer heeft meer dan 300 nesten verwijderd.

Sommige slachtoffers hadden wel 200 steken op hun lichaam. Getuigen vertellen hoe ze in afgelegen gebied plotseling werden aangevallen door agressieve insecten en soms honderden meters moesten rennen om de dieren af te schudden.

 

Verdediging van het nest

Chinese media spreken over wespen, maar waarschijnlijker is dat het om hoornaars gaat. De hoornaar is wel een wespensoort, maar veel groter. In het gebied komen oriëntaalse hoornaars voor, Vespa mandarinia, die wel 3 centimeter kunnen worden.

Ironisch genoeg staan zij bekend om hun zachtaardige natuur; ze steken veel minder snel dan gewone wespen. Ze kunnen echter agresief reageren als het nest wordt bedreigd en groepsgewijs een vermeende bedreiging aanpakken. Dat komt vooral in de maanden augustus en september voor. Omdat hun nest soms verborgen is in de struiken, hebben mens en dier niet altijd in de gaten dat ze in de buurt komen. Eenmaal dichtbij is het maken van onverwachte bewegingen of harde geluiden dan voldoende de dieren te verstoren.

 

Binnen een half uur tegengif noodzakelijk

Chinese biologen geloven dat een combinatie van een warme zomer en verbeterde vegetatie dit jaar heeft geleid tot uitzonderlijk veel hoornaars.

Bij meerdere steken moet het slachtoffer binnen een half uur medisch worden behandeld. In grote hoeveelheden kan het gif een shock, nierfalen, leverfalen en hartfalen veroorzaken. De meeste slachtoffers zijn gevallen in afgelegen gebieden, waar hulp te laat kwam.

 

vrijdag 27 september 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder