economie cultuur politiek RSS

China viert nationale feestdag

Dinsdag wordt in China de oprichting van de Volksrepubliek gevierd. Dit is tevens het begin van de Gouden Week, waarin werknemers zeven dagen achtereen vrij zijn.

Meer dan 100 miljoen Chinezen gebruiken deze week om naar hun familie te reizen of een toeristische trip te maken. Dat betekent nog meer files dan normaal, bomvolle treinen en extreme vertragingen in het luchtverkeer.

Alleen al de spoorwegen verwachten vandaag meer dan 10 miljoen passagiers te vervoeren. Luchtvaartmaatschapijen voeren 3.800 extra vluchten uit om een stroom van 7,2 miljoen mensen te verplaatsen.

 

Sobere viering

Op 1 oktober 1949 werd in China door Mao Zedong de republiek uitgeroepen. Er worden door het hele land veel festiviteiten georganiseerd, zoals concerten en vuurwerkshows. Op alle Chinese ambassades in de wereld worden vandaag recepties gehouden.

In de stromende regen werden bloemen gelegd bij het monument van de Helden van het Volk op het Tiananmenplein in Beijing. Op het plein zelf is een enorme bloempot neergezet; maar niet zo'n dure als in voorgaande jaren.

 

Uitdaging voor censors

Het is de 64ste verjaardag van de Volksrepubliek. En dat levert een probleem op voor de Chinese internetcensors. Het getal 64 staat namelijk ook voor de datum 4 juni, de dag dat in 1989 de protesten op het Tiananmenplein werden neergeslagen. Voor één dag zien we dan ook voorzichtige verwijzingen op het Chinese internet naar die beladen dag, zoals '64, moeilijk te vergeten'.

Uitgesproken berichten en reacties worden echter verwijderd. Wat dat betreft is 1 oktober een dag als alle andere.

dinsdag 1 oktober 2013

Gerelateerde personen:

Mao Zedong

Gerelateerde onderwerpen:

Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi
Inkijkje in China's censuurmachine II
Inkijkje in China's censuurmachine

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder