economie cultuur politiek RSS

'China verdenkt hoogleraar Japan van spionage'

Professor Zhu Jianrong zou sinds juli door Chinese autoriteiten zijn gedetineerd op verdenking van spionage. Zhu heeft de Chinese nationaliteit, maar doceert al sinds 1986 in Tokio Sino-Japanse betrekkingen.

Afgelopen zondag vroeg de Japan Times aandacht voor zijn lot. Volgens de krant reisde Zhu op 17 juli voor een bijeenkomst naar Shanghai. Sindsdien is door zijn familie en collega's niets meer van hem vernomen.

Japan Times noemt geen namen, maar baseert zich op Chinese bronnen die zeggen dat Zhu's contacten met Chinese militairen de aandacht van de autoriteiten hebben getrokken.

 

Contacten met hoge militairen

De vereniging van Chinese hoogleraren in Japan zegt dat het 'vrijwel zeker' is dat Zhu is gedetineerd en wordt verhoord over zijn contacten met hoge Chinese militairen. Dat meldt The New York Times vandaag. Zhu was negen jaar voorzitter van de vereniging.

Hij kwam in 1986 naar Japan, nadat hij twee jaar eerder een Japanse vrouw trouwde. Zhu onderzoekt en doceert aan de Toyo Gakuen University in Tokio de betrekkingen tussen China en Japan. Hij is regelmatig te gast in Japanse media om over de relaties tussen beide landen te vertellen.

 

Ook Chinese burger in buitenland moet wet respecteren

De Chinese overheid wilde eerder deze maand desgevraagd niet bevestigen dat zij Zhu vasthoudt. Maar een geschreven verklaring lijkt dat wel te suggereren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef: “Zhu Jianrong is Chinees staatsburger. De wet beschermt de rechten en belangen van Chinese burgers. Andersom moeten alle Chinese burgers de wet respecteren."

 

Wetenschap in de knel van geopolitiek

Het is niet voor het eerst dat Chinese wetenschappers in de problemen komen doordat ze Japan bestuderen. In 2009 werd Jin Xide tot 14 jaar cel veroordeeld. De adjunct-directeur van het Instituut voor Japan Studies werd beschuldigd van het verkopen van staatsgeheimen aan Japan en Zuid-Korea.

De verdwijning van Zhu komt op een moment dat de relaties tussen Japan en China op een dieptepunt zijn beland. Wetenschappers vrezen dat de gespannen verhouding tussen beide regeringen leidt tot het afbouwen van contacten op het niveau van gewone burgers en wetenschappers.

woensdag 2 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Grimmige verjaardag voor omstreden eilanden
China ziet geen gat in gesprekken met Japan
Politieke spanning schaadt Japanse handel met China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder