economie cultuur politiek RSS

Xi: 'hereniging Taiwan niet langer doorschuiven'

De hereniging van China en Taiwan moet niet van generatie op generatie worden doorgeschoven. Dat zei president Xi Jinping op Bali na een gesprek met vertegenwoordigers van Taiwan.

China wil de economische banden en overige relaties met Taiwan verder aanhalen. Op termijn moet dat tot hereniging leiden. "Politieke geschillen tussen het Chinese vasteland en Taiwan kunnen geleidelijk helemaal worden opgelost. We kunnen deze kwestie niet van generatie op generatie doorgeven", zei president en partijleider Xi Jinping. "Het idee dat beide landen één familie vormen moet worden aangemoedigd."

Hij sprak maandag op Bali, in de marge van de Apec-conferentie, met Vincent Siew. Hij is de erevoorzitter van een organisatie die de handel tussen China en Taiwan wil verbeteren, maar is ook adviseur van de Taiwanese president Ma Ying-jeou. Bij het gesprek waren de hoogste adviseurs over Chinees-Taiwanese relaties aanwezig; Zhang Zhijun namens China en Wang Yu-chi namens Taiwan.

 

Economische afhankelijkheid

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken dat Zhang en Wang elkaar de komende periode zullen bezoeken om over concrete verbeteringen van de relatie te spreken.

Taiwan claimt sinds 1895 onafhankelijkheid van China. Het gaat om een groot eiland voor de kust van China en enkele tientallen kleine eilandjes. Er wonen in totaal ongeveer 23 miljoen mensen. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, die weer bij het vasteland moet worden gevoegd. De relaties zijn momenteel goed, vanwege steeds verdergaande economische verwevenheid. In juni werd een belangrijk handelsverdrag gesloten dat het bedrijven uit beide landen mogelijk maakt in elkaars economie te investeren. De handel tussen Taiwan en China bedroeg vorig jaar 135 miljard euro. Op Taiwan is echter terughoudendheid over hereniging, vanwege het politieke systeem in China. Taiwan kent volledige democratie en vrijheid van meningsuiting.

maandag 7 oktober 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China waarschuwt VS, Japan en Australiƫ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder