economie cultuur politiek RSS

Chinese journalisten krijgen Marxistisch trainingskamp

Deze maand begint een ideologisch trainingsprogramma voor 250.000 Chinese journalisten. Ze krijgen les over een Marxistische kijk op de journalistiek.

Terug naar de schoolbanken. Een groot deel van de journalisten in China krijgt de komende drie maanden bijscholing om hun 'professionele vaardigheden' te verbeteren. Dat melden Chinese staatsmedia.

De cursus is niet vrijblijvend. Journalisten moeten na afloop examen doen om een perskaart voor 2014 te kunnen krijgen. Op het cursusprogramma staan ideologische onderwerpen, zoals theorie over socialisme met Chinese karakteristieken en een Marxistische kijk op journalistiek. 

 

Samenwerking propaganda- en censuurafdeling

Eind augustus werd al aangekondigd dat journalisten dit najaar een verplicht lesje ideologie zouden krijgen. De opdracht komt van de propaganda-afdeling van de communistische partij, maar wordt onderschreven door de journalistenvereniging en het Staatsbureau voor Pers, Film, Radio en Televisie.

Die laatste organisatie, ook wel het censuurbureu genoemd, is ook verantwoordelijk voor het cursusmateriaal.

 

Streng overheidstoezicht

Chinese media staan onder strenge controle van de overheid. Redacteuren ontvangen direct of via hun leidinggevenden instructies over welke zaken ze wel of niet mogen berichten. Bij gevoelige kwesties worden ze geacht de kopij van het staatspersbureau Xinhua te volgen en vooral geen eigen onderzoek te doen.

Maar over het internet heeft de overheid geen controle vooraf. Vorige week werd de onderzoeksjournalist Liu Hu gearresteerd wegens het online verspreiden van geruchten. Hij had beschuldigingen van corruptie niet in zijn krant gepubliceerd, maar direct op zijn eigen weblog.

 

De buitenlanders hebben het gedaan

Uit een intern document, dat eerder deze zomer uitlekte, blijkt dat de partijleiding meent dat buitenlandse krachten de Chinese media beïnvloeden om onder burgers onvrede over het eenpartijstelsel te veroorzaken.

maandag 14 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China arresteert journalist die corruptie onthulde
'Media moeten publieke opinie beter sturen'
Verplicht lesje ideologie voor Chinese journalisten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder