economie cultuur politiek RSS

Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Een groep van tien gehuurde vissersboten met aan boord ongeveer 80 Japanse nationalisten, hebben dinsdag voor oplopende spanning rond de Diaoyu-eilanden gezorgd. Marineschepen van zowel China als Japan stoomden vandaag op naar de omstreden archipel.

De afgelopen dagen liet China regelmatig marine- en kustwachtvaartuigen surveilleren rond de vijf onbewoonde eilanden, die tussen Japan en Taiwan liggen (en door Japan Senkaku worden genoemd). De Japanse overheid leek de kwestie niet te willen escaleren, nadat China vorige week zijn ongenoegen had laten blijken over een visserijverdrag waarbij Japan Taiwanese vissers toestaat tussen de eilanden te vissen. Zowel China, Japan als Taiwan claimen de zeggenschap over de strategisch gelegen eilandengroep 

Maar de komst van de vloot met Japanse nationalisten heeft daar een ferme streep doorheen gezet. China stuurde vijf extra schepen om de Japanse vissersscheepjes rechtsomkeert te laten maken. Daardoor voelde de Japanse kustwacht zich gedwongen ook naar het gebied te varen om de Chinezen te sommeren het gebied te verlaten. Die reageerden op hun beurt met de mededeling dat zij zich in Chinese territoriale wateren bevonden. De Japanse nationalisten keerden om zonder aan land te zijn geweest.

 

Gespannen diplomatieke relaties

In Tokio werd de Chinese ambassadeur Cheng Yonghua ontboden bij de vice-minister van Buitenlandse Zaken Chikao Kawai. Japans-Chinese betrekkingen waren deze week toch al gespannen vanwege het bezoek van 168 Japanse parlementariërs maandag aan de Yasakuni-tempel, waar het zijn oorlogsslachtoffers herdenkt. De tempel is omstreden omdat er ook veroordeelde oorlogscriminelen worden herdacht en wordt in China en Zuid-Korea gezien als een symbool van Japans agressieve intensies in het verleden.

 

Protestdemonstraties

Hoewel onbewoond, vertegenwoordigen de vijf eilandjes strategische waarde. Ze liggen dichtbij belangrijke scheepvaartroutes, temidden van rijke visgronden. Bovendien liggen er mogelijk grondstoffen in de zeebodem rond de eilanden.

In september 2012 liepen de gemoederen hoog op, toen een nationalistische gouverneur in Tokio overheidsgeld gebruikte om drie eilanden van een Japanse particuliere eigenaar te kopen. Het leidde tot felle protestdemonstraties in grote Chinese steden en Japanse export naar China liep schade op door een consumentenboycot.

China heeft met meerdere buurlanden territoriale disputen over eilanden. 

UPDATE - Japanse premier Shinzo Abe heeft China gewaarschuwd niet aan land te gaan op de Diaoyu/Senkaku-eilanden. Hij kondigde aan dat Japan eventuele bezetters met geweld zal verwijderen.

dinsdag 23 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese marine oefent bij betwiste Diaoyu
Deal Japan en Taiwan over omstreden eilanden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder