economie cultuur politiek RSS

Geboortedag Xi Zhongxun groots gevierd

In China is de afgelopen dagen veel aandacht voor de 100ste geboortedag van Xi Zhongxun. Hij is de in 2002 overleden vader van de huidige president en partijleider Xi Jinping.

Een symposium, drie boeken, een documentaireserie en een heuse postzegel. De communistische partij pakt groots uit om de honderdste geboortedag van Xi Zhongxun te herdenken.

Dinsdag kwam in de Grote Hal van het Volk in Beijing de communistische elite bijeen op een symposium. Daar werden, in bijzijn van president Xi Jinping, huidige politieke leiders opgeroepen Xi Zhongxuns 'nobele karakter, revolutionaire geest en fijnzinnige stijl' als voorbeeld te nemen. Er zijn deze week drie vuistdikke boeken uitgekomen, met foto's, artikelen en herinneringen van zijn kameraden. Deze week zendt CCTV een zesdelige documentaire over zijn leven uit, waaraan drie jaar is gewerkt. En als kers op de taart presenteerde de Chinese posterijen dinsdag een herinneringspostzegel.

 

Kameraad, uit de gratie, gerehabiliteerd

Xi was een communist van het eerste uur. In 1928 werd hij lid van de communistische partij en in 1930 voegde hij zich bij het rode leger en vocht in de burgeroorlog tegen de nationalisten. Na het uitroepen van de volksrepubliek in 1949 maakte hij politieke carrière die hem de positie van vice-premier onder Zhou Enlai bracht. In 1962 viel hij uit de gratie en werd gedegradeerd naar een tractorenfabriek.

Tijdens de culturele revolutie werd hij gevangen gezet. Pas na de dood van Mao werd Xi volledig gerehabiliteerd en hervatte hij zijn politieke carrière. Hij stond in de provincie Guangdong aan de basis van economische hervormingen en de invoering van de eerste speciale economische zones. De laatste zeven jaar van zijn actieve loopbaan bracht hij door in Beijing, waar hij deel uitmaakte van het politbureau. Hij ging in 1988 met pensioen.

 

Wij van Xi adviseren Xi

Persoonsverheerlijking is sinds de Mao-tijd ongebruikelijk in China. Maar helden uit de revolutionaire tijd worden regelmatig tot voorbeeld voor het heden gesteld, zij het meestal niet zo uitbundig als nu met Xi Zhongxun gebeurt.

Chinawatchers zien in de grote aandacht voor Xi Zhongxun een poging de positie van de huidige president te versterken. Hij mag dan misschien een rode prins zijn, maar dan tenminste wel van een vader van onbesproken gedrag die aan de basis stond van China's open-deurpolitiek.

woensdag 16 oktober 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Lei Feng


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder