economie cultuur politiek RSS

Ophef over Mao's verjaardag

Ophef over Mao's verjaardag

In China is ophef ontstaan over plannen om de 120ste geboortedag van Mao Zedong groots te herdenken. Autoriteiten in zijn geboortestad Shaoshan hebben er 2 miljard euro voor uitgetrokken.

Nog 69 nachtjes slapen en dan herdenkt China op donderdag 26 december de geboortedag van zijn Grote Roerganger. En 37 jaar na Mao's dood zijn de plannen grootser dan ooit tevoren.

Lokale autoriteiten in Xiangtan, waar de plaats Shaoshan onder valt, menen dat deze herdenking belangrijker is dan 'alle anderen op dit moment'. Een flauwe steek onder water naar de herdenking afgelopen dinsdag van de 100ste geboortedag van Xi Zhongxun, de vader van president en partijleider Xi Jinping.

 

Toeristenstroom

Het lokale bestuur, ondersteunt door hogere overheden, trekt er veel geld voor uit. Daarvan wordt Mao's voormalige woonhuis gerenoveerd, een nieuw informatiecentrum voor toeristen gebouwd, een station voor de hogesnelheidstrein en een nieuwe snelweg aangelegd.

De verwachting is dat de nagedachtenis dat de stichter van het communistische China ook op langere termijn veel bezoekers zal trekken.

 

Verkwisting

Maar er is ook veel kritiek op de grootschalige herdenking, die komt op een moment dat de partij en de staat soberheid prediken. "Hoeveel kost het om de vervuiling aan te pakken? Hoeveel kost een medische verzekering voor iedereen? Hoeveel arme leerlingen kunnen hiervan gratis lunch op school krijgen", vroeg een internetgebruiker zich af.

"Het gaat niet goed met de lokale economie in Xiangtan. Vele mensen zijn ontslagen. En zij geven zoveel geld uit", schrijft een ander. Weer een andere reactie luidt: "Ik kan niet geloven dat er zoveel geld wordt uitgegeven aan een dode man. Een omstreden dode man"

 

Ouderwets staaltje Mao-verering

Mao wordt in het westen vooral geassocieerd met keiharde onderdrukking en rampzalige ideologische campagnes waarbij miljoenen de dood vonden. Dat weten ze in China uiteraard ook, al zijn er wel revisionisten. Maar Mao wordt ook gezien als de grondlegger van de communistische staat, die een eind bracht aan de eeuw van de vernedering.

Een grote Mao-herdenking kan de huidige machthebbers momenteel goed van pas komen. Ze staan voor grote hervormingen die bij veel conservatieve communisten op weerstand stuiten. Een ouderwets staaltje Mao-verering moet de conservatieve vleugel gerust stellen dat ondanks moderniseringen China op oude waarden blijft gebaseerd.

vrijdag 18 oktober 2013

Gerelateerde personen:

Mao Zedong

Gerelateerde onderwerpen:

Geboortedag Xi Zhongxun groots gevierd
China viert nationale feestdag

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder