economie cultuur politiek RSS

Bo Xilai ook in hoger beroep veroordeeld

Het gerechtshof in Jinan heeft de voormalige politicus Bo Xilai ook in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Bo werd in september veroordeeld wegens corruptie, verduistering en machtsmisbruik.

Veel tijd had het hof van de provincie Shandong niet nodig om een uitspraak te doen. Ruim een uur nadat een escorte met Bo was gearriveerd, meldde de website van de rechtbank dat zijn beroep was afgewezen.

"De feiten van het vonnis in eerste instantie zijn duidelijk, het bewijs is betrouwbaar, voldoende en het vonnis is passend", melden de rechters. "Het hof beslist als volgt: het beroep wordt verworpen, het oorspronkelijk vonnis blijft staan. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk."

 

Behandeling achter gesloten deuren

Op foto's en beelden van CCTV is een minzaam lachende Bo te zien. De staatstelevisiezender toonde ook beelden van zijn oudste zoon, Li Wangzhi, die bij de uitspraak aanwezig was.

De behandeling van het hoger beroep heeft grotendeels achter gesloten deuren plaatsgevonden. Nadat Bo beroep had aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank, heeft het gerechtshof rechters aangewezen die alle stukken opnieuw hebben bestudeerd en de video-opnames van de getuigenverhoren hebben bekeken. Ook hebben zij meerdere keren met Bo gesproken. Alleen de bekendmaking van het vonnis was een openbare zitting.

 

Einde politieke loopbaan

Daarmee komt een einde aan een spraakmakende rechtszaak tegen een hoge politicus die China in de ban hield. Juridisch zijn de mogelijkheden van Bo vrijwel uitgeput. Formeel kan hij nog een klacht indienen bij het hooggerechtshof in Beijing over de gevolgde procedure. Maar de hoogste rechter in de Volksrepubliek neemt in de praktijk vrijwel geen klachten in behandeling.

Op 22 september werd Bo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens het aannemen van 20 miljoen yuan (2,4 miljoen euro) aan steekpenningen, het verduisteren van 5 miljoen yuan (600.000 euro) overheidsgelden en misbruik van macht. 

vrijdag 25 oktober 2013

Gerelateerde personen:

Bo Xilai

Gerelateerde onderwerpen:

Levenslange gevangenisstraf voor Bo Xilai
Vijf vragen over proces Bo Xilai

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder