economie cultuur politiek RSS

Politie Beijing arresteert vijf Oeigoeren na aanslag

Veiligheidsautoriteiten in Beijing melden de arrestatie van vijf verdachten die betrokken zouden zijn bij een zelfmoordaanslag maandag op het Tiananmenplein. Volgens een officiële verklaring zijn drie doden van de aanslag en de vijf verdachten allen Oeigoeren afkomstig uit de provincie Xinjiang.

Woensdagmiddag werd bekend dat de politie van Beijing er in is geslaagd vijf verdachten aan te houden: Husanjan Wuxur, Gulnar Tuhtiniyaz, Yusup Umarniyaz, Bujanat Abdukadir en Yusup Ahmat. Volgens de persverklaring hebben de vijf bekend dat ze de drie inzittenden van de auto die maandag op het publiek inreed kenden en met hen hebben samengespannen in wat nu officieel een terroristische aanslag wordt genoemd.

De inzittenden waren Usmen Hasan, zijn vrouw Gulkiz Gini en zijn moeder Kuwanhan Reyim. Het drietal had flessen met benzine bij zich en zou de brand in de terreinwagen zelf hebben aangestoken. In het uitgebrande wrak van de auto zou een nationalistische vlag zijn aangetroffen, beschilderd met religieuze teksten.

 

Jacht op acht verdachten

De politie leek dinsdagavond al verdachten op het spoor. Personeel van verschillende hotels in de Chinese hoofdstad ontvingen een nieuw opsporingsbericht van de politie. De politie verzocht inlichtingen over acht mannen tussen de 21 en 70 jaar, waarvan zeven met een Oeigoerse achternaam.

De jongste persoon op die lijst heeft een achternaam die suggereert dat hij Han-Chinees is. Het politiebericht zegt dat hij uit 1992 is en in Xinjiang is opgegroeid 'in familieappartementen van de politie'.

 

Aanslag niet opgeëist

Maandag werden twee toeristen gedood toen een terreinwagen dwars door het publiek reed. De wagen kwam voor een ingang van de Verboden Stad tot stilstand en vatte vlam; de drie inzittenden kwamen daarbij ook om het leven. Het aantal gewonden werd met twee naar boven bijgesteld tot 40.

Maandag verzocht de politie van Beijing hotelpersoneel om uit te kijken naar twee met naam genoemde verdachten en vier auto's. Zowel de familienamen als de kentekens verwijzen naar Xinjiang, de provincie waar de Oeigoeren leven. De aanslag is nog door niemand opgeëist.

Lees ook mijn column over de aanslag op Elsevier.nl.

woensdag 30 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Incident Tiananmenplein mogelijk zelfmoordaanslag
Vijf doden bij incident op Tiananmenplein

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder