economie cultuur politiek RSS

Guangzhou wint Aziatische Champions League

De Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande heeft zaterdag de Aziatische Champions League binnengesleept. Het is voor het eerst sinds 1990 dat er sportief internationaal succes is voor een Chinese voetbalploeg. 

De ploeg uit de zuidelijke miljoenenstad Guangzhou speelde thuis 1-1 gelijk tegen FC Seoul. Genoeg voor de cup omdat uit in Zuid-Korea twee weken geleden 2-2 gelijk was gespeeld.

De Chinese ploeg wordt gecoacht door de Italiaan Marcello Lippi. Hij is nu de enige trainer die zowel de Europese als de Aziatische Champions League heeft gewonnen. Zijn team werd eerder dit jaar al Chinees kampioen.

 

Eindelijk voetbalsucces voor China

Chinese voetbalfans hebben geduld moeten betonen. Het was voor het eerst sinds de oprichting van de Aziatische Champions League in 2003 dat een Chinees team de finale bereikte. Dalian speelde in 1998 de eindstrijd van de Asian Club Championship. Maar we moeten helemaal terug naar 1990 toen voor het laatst een Chinese club de voorloper van de Champions League won: Liaoning.

Guangzhou Evergrande heeft zijn succes voor een belangrijk deel te danken aan Xu Jiayin, eigenaar van de Evergrande Real Estate Group. Hij kocht de club in 2010, benoemde een directeur die de club als een bedrijf leidt en stelde Lippi aan.

zaterdag 9 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinees team finalist Aziatische Champions League
Opnieuw verdenking match fixing Chinees voetbal
Ajax op zoek naar beste voetbaltalent van China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder