economie cultuur politiek RSS

Canada verdenkt Chinees van spionage

De Canadese politie heeft zaterdag in Toronto Qing Quentin Huang gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheime informatie over de Canadese marine door te sluizen naar China.

De 53-jarige ingenieur werkt bij Lloyd's Register's in Canada, waar hij bouwtekeningen voor schepen controleert of zij aan internationale eisen voldoen. Lloyd's Register's is ingehuurd door Irving Shipbuilding, een scheepswerf die schepen bouwt voor de Canadese marine en kustwacht. Irving heeft net een opdracht binnen voor de bouw van patrouilleschepen, fregatten en ijsbrekers ter waarde van 33 miljard Canadese dollars (23 miljard euro).

 

Levenslange gevangenisstraf voor spionage

De Canadese politie heeft niet bekend gemaakt welke geheime informatie Qing heeft of zou willen overdragen. Wel hebben de Canadezen gezegd dat Qing ze aan de Chinese overheid wilde verkopen.

Volgens Irving had Qing geen toegang tot vertrouwelijke informatie. Hij hoefde daarom geen veiligheidsonderzoek te ondergaan. Qing riskeert een levenslange gevangenisstraf als spionage bewezen wordt verklaard.

 

Snelle politieactie

De Canadese politie kwam Qing afgelopen donderdag op het spoor en besloot hem zaterdag aan te houden. "In dit soort zaken kan het delen van informatie een buitenlandse mogendheid een tactisch, militair of competitief voordeel verschaffen doordat ze specificaties kennen van de vaartuigen verantwoordelijk voor het verdedigen van Canadese wateren en soevereiniteit", zei politiechef Jennifer Strachan zondag in een verklaring.

maandag 2 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Opnieuw beschuldigingen over cyberspionage China
Als spanning stijgt, komen spionnen weer tevoorschijn
'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder