economie cultuur politiek RSS

China vervolgt duizenden corruptiezaken

In het eerste drie maanden van dit jaar zijn er 2.054 Chinezen veroordeeld in corruptiezaken. Daaronder bevinden zich vijf hoge ambtenaren en bestuurders op gemeentelijk niveau. Dat maakte justitiële autoriteiten zaterdag bekend.

In het eerste kwartaal van 2013 heeft het Chinese openbaar ministerie 3.657 strafzaken in behandeling genomen wegens corruptie en nog eens 1.481 wegens plichtsverzuim. In totaal zijn 5.102 mensen als verdachte aangemerkt. Het bedrag dat met corruptie en steekpenningen in deze zaken gemoeid is beloopt 540 miljoen yuan (65 miljoen euro).

Het openbaar ministerie zegt de nadruk te leggen op sectoren die direct de burgers treffen, zoals politie, voedselveiligheid en veilige werkomstandigheden.

 

Nieuwe wet in de pen

Wetgevers in Beijing kondigden aan dat zij een anti-corruptie rapport gaan bestuderen, dat in maart van dit jaar is geschreven in opdracht van het staand comité van het volkscongres. Meestal is dat een voorbode van nieuwe wet- en regelgeving.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat corruptie weer op de agenda van de wetgevende macht staat. President Xi Jinping, die sinds maart in functie is, heeft aangekondigd dat bestrijding van corruptie zijn hoogste prioriteit heeft.

zaterdag 27 april 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China opent kliklijnen tegen corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder