economie cultuur politiek RSS

Australië onderzoekt Chinese spionage

De politie en geheime dienst van Australië onderzoeken of een Chinese wetenschapper staatsgeheime informatie heeft gestolen. De man werkte op een laboratorium dat ook onderzoek doet voor defensie. 

De verdachte is een Chinees staatsburger, die een postdoc-opleiding volgt in Melbourne. Hij wordt ervan verdacht ongeautoriseerd gebruik te hebben gemaakt van de computers van de Commonwealth Science and Industrial Research Organisation (CSIRO). Binnen die organisatie is ook een laboratorium voor nanotechnologie dat onderzoek doet in opdracht van het Australische leger.

Hoewel de politie geen verdere mededelingen heeft gedaan, melden Australische kranten dat het onderzoek zich richt op de vraag of de man vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan buitenlandse mogendheden.

 

Tweede spionagezaak in een week tijd

CSIRO meldt dat het aangifte heeft gedaan nadat het vermoedens had dat de man naar informatie had gezocht waartoe hij geen toegang zou mogen hebben.

Het is de tweede spionagezaak in een week tijd waarin Chinese staatsburgers een rol spelen. Zaterdag werd in Toronto een Chinese ingenieur gearresteerd die ervan wordt verdacht informatie aan de Chinese overheid te willen verkopen over nieuwe schepen voor de Canadese marine.

In mei beschuldigde Australische onderzoeksjournalisten China ervan bouwtekeningen te hebben gestolen van het nieuwe hoofdkwartier van de Australische geheime dienst Asio.

vrijdag 6 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Canada verdenkt Chinees van spionage
'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder