economie cultuur politiek RSS

Enorme corruptiezaak volksvertegenwoordigers Hunan

Meer dan 500 volksvertegenwoordigers en hun medewerkers uit de stad Hengyang worden vervolgd wegen corruptie en plichtsverzuim. Lokale volksvertegenwoordigers zouden geld hebben aangenomen bij een verkiezing voor het provinciale parlement van Hunan.

Een jaar geleden werd het provinciale parlement van Hunan gekozen. Daarbij zouden 56 volksvertegenwoordigers uit Hengyang hun verkiezing hebben veiliggesteld door 518 raadsleden en 68 stafleden uit dezelfde stad in totaal 110 miljoen yuan (ruim 13 miljoen euro) te betalen.

Zaterdag maakt de provincie Hunan bekend dat de 56 moeten aftreden. De 512 raadsleden die steekpenningen hebben aangenomen hebben vorige week hun ontslag ingediend. Zes raadsleden die bij de zaak betrokken zijn hebben sinds vorig jaar een andere functie en waren al raadslid af.

 

Ook onschuldigen schuldig

De omkoping is ontdekt na een tip in februari en onderzocht door de commissie van de communistische partij die toeziet op de interne regels. Daarmee is de kous niet af; de disciplinecommissie draagt de zaak over aan de openbaar aanklager.

De enorme zaak heeft ook gevolgen voor personen die zich juist niet aan corruptie schuldig hebben gemaakt. Vijf provinciale volksvertegenwoordigers die zonder steekpenningen werden gekozen en drie raadsleden die geen steekpenningen accepteerden worden toch vervolgd wegens plichtsverzuim. Ze zouden wel van de omkoping hebben geweten, maar geen actie hebben ondernomen. Ook de provinciale partijsecretaris die verantwoordelijk was voor de verkiezing moet aftreden, meldt Xinhua.

zaterdag 28 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Vice-minister van Veiligheid verdacht
Corruptie-onderzoek bij universiteiten
Corruptiezaak tegen burgemeester van Nanjing

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder