economie cultuur politiek RSS

New York Times wil Chinese koper niet ontvangen

De eigenaren van de New York Times stellen geen prijs op een gesprek met de Chinese miljonair Chen Guangbiao. Daarmee lijkt een eind gekomen aan zijn wilde plan om de krant te kopen.

Ben ik daarvoor helemaal naar New York gevlogen? Chen Guangbiao maakt maar het beste van zijn bezoek aan de VS. Hij zegt dat hij verschillende krantenkiosken bezoekt om een beter inzicht in de Amerikaanse mediawereld te krijgen.

Twee weken lang al is Chen wereldnieuws vanwege zijn voornemen om de bekendste krant ter wereld te kopen. Maar in een korte e-mail maken de meerderheidsaandeelhouders van The New York Times Company dinsdag duidelijk dat Chen niet welkom is voor een kopje thee.

 

Diepe zakken

Chen zegt een miljard dollar in zijn achterzak te hebben om een substantieel, liefst meerderheidsaandeel in NYT te kopen. In verschillende interviews liet hij weten dat hij onder de indruk is van de invloed die grote Amerikaanse media in de wereld hebben.

Die invloed wil hij gebruiken voor verschillende doelen. Meer aandacht voor het milieu, liefdadigheid en wereldvrede. Maar ook om de wereld een evenwichtiger beeld van China te geven. Van die laatste opmerking gingen de nekharen bij de NYT-redactie recht overeind staan, omdat Chen eraan toevoegde dat de krant nu 'unfair en niet objectief' is in zijn China-berichtgeving.

 

Showman

Een Chinees die een Amerikaanse krant wil kopen om een evenwichtiger beeld van China te kunnen garanderen. Een mooier beeld van veranderende verhoudingen in de wereld is er bijna niet.

Op het Chinese internet was er dan ook instemming voor Chens plannen. Al waren er ook reacties die suggereerden dat Chen eerst maar eens in eigen land een krant moest kopen en daar voor evenwichtige berichtgeving zou moeten zorgen.

Chen bendrukte dinsdag nog maar eens tegen The Wall Street Journal dat hij serieus van plan is een Amerikaans medium te kopen. "Onthoudt één ding, alles wat ik zeg is waar." Alleen dat hij voordat hij naar New York reisde over een afspraak bij NYT beschikte klopte dus niet. Het bezoek aan de VS is niet onopgemerkt gebleven, al was het maar vanwege zijn visitekaartje, waar als titel 'meest invloedrijke man van China' op staat.

woensdag 8 januari 2014

Gerelateerde personen:

Chen Guangbiao

Gerelateerde onderwerpen:

Rijke Chinees wil New York Times kopen
China boos over 'bevooroordeelde' media VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder