economie cultuur politiek RSS

Straffen voor dodelijke explosie pijpleiding Qingdao

In totaal 63 personen zijn gestraft voor hun rol in een explosie in november waarbij 62 mensen omkwamen en grote materiële schade werd aangericht. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is afgerond.

De Chinese overheid heeft vrijdag bekend gemaakt dat 15 personen zullen worden vervolgd. Nog eens 48 ambtenaren, bestuurders en medewerkers van Sinopec hebben een arbeidsrechtelijke sanctie gekregen. Zij hebben een officiële waarschuwing gekregen, zijn overgeplaatst, in een lagere functie gezet of ontslagen.

Op 20 november explodeerde een ondergrondse oliepijpleiding in de havenstad Qingdao. De pijp scheurde over een lengte van anderhalve kilometer open. Naast de 62 doden raakten er nog eens 136 mensen gewond. De schade wordt op 750 miljoen yuan geschat (90 miljoen euro).

 

Roest, lek, explosie

Uit onderzoek is gebleken dat door corrosie de oliepijpleiding is gaan lekken. Bij het zoeken naar het lek is gebruikt gemaakt van apparatuur die niet explosie-vrij was. Vonken van een drilboor veroorzaakte een explosie van weggelekte olie.

De Qingdao-ramp heeft geleid tot een inventarisatie van pijpleidingen van gevaarlijke stoffen. In China zijn er 655 ondergrondse transportleidingen voor olie en gas, met een totale lengte van 102.000 kilometer. 

 

20.000 gevaarlijke plekken

Veel leidingen zjn 40 jaar oud -net als de geëxplodeerde leiding in Qingdao- en zijn vatbaar voor corrosie. Doordat ze ondergronds liggen, zijn ze echter moeilijk te inspecteren. Bovendien zijn door stadsuitbreidingen veel leidingen binnen de bebouwde kom komen te liggen. Ze liggen vaak in de buurt van andere leidingen, bijvoorbeeld rioolbuizen.

Volgens de onderzoekers brengt dat 'verborgen gevaren' met zich mee. De onderzoekers benoemen zo'n 20.000 potentieel gevaarlijke plekken.

zaterdag 11 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Dodental pijpleidingramp bedraagt nu 62
Negen arrestaties na ramp Qingdao

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder