economie cultuur politiek RSS

Opnieuw geweld in Xinjiang: 12 doden

Zes personen zijn in Xinhe doodgeschoten door de politie en nog eens zes personen zijn omgekomen door explosies toen de politie hen wilde arresteren. Dat melden autoriteiten in de onrustige provincie Xinjiang.

Vrijdag vonden twee explosies plaats bij een kapperszaak en een groentenmarkt in Xinhe, zonder slachtoffers te maken. De toegesnelde politie schoot zes verdachten dood. Zes inzittenden van een auto die de politie wilde aanhouden, bliezen zichzelf op.

Volgens lokale autoriteiten is bij het incident één politieman licht gewond geraakt. Vijf personen zijn gearresteerd en de politie zegt dat daarbij geïmproviseerde explosieven in beslag zijn genomen.

 

Terrorisme of etnische onrust

Het is al maandenlang onrustig in de westelijke autonome regio Xinjiang, het thuisland van de Oeigoeren. Met enige regelmaat zijn er gewelddadige incidenten die de Chinese overheid toeschrijft aan extremistische moslims die een eigen staat Oost-Turkestan willen vestigen.

Woordvoerders van Oeigoeren in het buitenland menen dat het geweld niet zonder meer is toe te schrijven aan terrorisme. Zij wijzen er op dat de veel Oeigoeren zich achtergesteld voelen ten opzichte van Han-Chinezen en dat ze meer vrijheid willen om hun godsdienst te belijden.

 

Grensincident

Staatsomroep CCTV meldt zaterdag dat in de grensstreek met Kirgizië een incident heeft plaatsgevonden, waarbij de Kirgizische grenspolitie elf mannen heeft doodgeschoten. De elf waren bewapend met jachtgeweren en messen en hebben een boswachter vermoord die de groep had ontdekt.

Kyrgizië grenst aan Xinjiang. De Chinese overheid vermoedt dat militante Oeigoeren in het buitenland worden getraind en gevechtservaring opdoen in Tsjetsjenië en Syrië.

UPDATE - De Kirgizische grenspolitie meldt dat de elf doden allen Oeigoeren waren die vanuit China de grens waren overgestoken. Volgens de autoriteiten zijn het waarschijnlijk militante moslims, omdat ze tijdens het vuurgevecht met de grenswachters 'Allah is groot' riepen. 

zaterdag 25 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Geen genade voor extremisten in Xinjiang
Opnieuw geweld in Xinjiang: 16 doden
Elf doden bij geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder