economie cultuur politiek RSS

Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers

Prostituées hoeven niet te rekenen op bescherming door de politie, ze lopen zelfs kans te worden mishandeld, afgeperst of onrechtmatig te worden vastgezet. Dat blijkt uit een onderzoek van Human Rights Watch China.

Formeel is betaalde seks in China verboden. In de praktijk leidt dat tot rechteloosheid voor China's sekswerkers, blijkt uit de rondgang van HRW China langs 140 sekswerkers, politiemensen en sociaal werkers.

Het rapport meldt een lange lijst incidenten, variërend van mishandelingen om bekentenissen te verkrijgen, tot het detineren van sekswerkers in heropvoedingskampen (waarvoor geen rechtelijke toestemming nodig is). Een prostituée beschrijft hoe ze door agenten aan een boom werd gebonden, met water werd overgoten en werd geslagen. Een andere sekswerker vertelde hoe een klant de politie belde, waarna ze een geldbedrag moest betalen dat door de agenten en de tipgever werd verdeeld.

 

Condoombewijs

Volgens HRW China negeert de politie de rechten van sekswerkers, omdat zij redeneert dat vrouwen die een illegaal beroep uitoefenen hun rechtelijke bescherming hebben verspeeld. In sommige gevallen beschouwt de politie het voorhanden hebben van meerdere condooms als bewijs dat iemand in de prostitutie werkzaam is. Het leidt ertoe, zeggen de onderzoekers, dat vrouwen zonder condoom hun diensten gaan verlenen. HIV komt veel voor onder sekswerkers in China.

HRW China adviseert de autoriteiten om prostitutie te legaliseren of op zijn minst te stoppen met regelmatige razzia's, die 'meer kwaad doen dan goed'.

Er werken in China 4 tot 6 miljoen vrouwen in de prostitutie, schat de VN. Omdat prostitutie officieel verboden is, zijn er geen bordelen of tippelzones (wel vaak net over de grens). Seksuele diensten worden min of meer heimelijk aangeboden in massagesalons, kapperszaken en karaokebars, al weet iedereen waar dit gebeurt. 

woensdag 15 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder