economie cultuur politiek RSS

'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'

'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'

China moet zich niets aantrekken van kritiek uit het westen over zijn beleid in onrustige regio's. Naarmate de tijd vordert zal het begrip voor de Chinese opstelling toenemen en anders zullen landen hun kritiek vanzelf matigen naarmate de economische belangen groeien.

Er is geen reden om het beleid voor onrustige autonome regio's te veranderen. De tijd werkt in China's voordeel. Dat schrijft Zhu Weiqun, voorzitter van het comité voor etnische en religieuze zaken, een belangrijk adviesorgaan voor de Chinese overheid op het gebied van etnische minderheden.

"Naarmate China meer betrokken raakt bij internationale politiek en Tibet en Xinjiang zich openstellen voor de wereld, zullen meer en meer westerlingen beter begrijpen hoe de situatie daar werkelijk is", schrijft Zhu in een lijvig opiniestuk op een overheidswebsite over Tibet. "Het westen zal vanzelf het ware gezicht van de kliek rond de Dalai Lama en de situatie rond [separatisten in] Oost-Turkestan ontdekken."

 

Politieke druk

Maar dan wordt Zhu opeens grimmig. "We kunnen het westen alleen anders laten denken, als we ze laten begrijpen dat China's macht onvermijdelijk is en dat westerse belangen liggen in het ontwikkelen en onderhouden van banden met China", schrijft Zhu.

Landen die de Dalai Lama ontvangen zullen 'een prijs betalen'. Zhu stelt dan ook dat China zijn beleid moet volhouden 'ongeacht wat het westen daar ook van vindt'.

 

Harde lijn

Het is geen wonder dat Zhu de ingeslagen weg wil blijven bewandelen. Het is de weg die hij zelf heeft uitgestippeld. Zhu is al sinds 1999 betrokken bij het Tibet-beleid en staat bekend om zijn harde lijn en radicale afwijzing van internationale kritiek. Over twee jaar gaat hij met pensioen.

woensdag 19 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China is trots op zijn Tibet-beleid
Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien
Geen genade voor extremisten in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder