economie cultuur politiek RSS

'Maffia-baas werkte samen met zoon veiligheidstsaar'

De rechtszaak tegen een rijke zakenman die er 'maffia-praktijken' op nahield, heeft een relatie met het onderzoek tegen China's voormalige veiligheidschef Zhou Yongkang. Volgens een Chinese zakenkrant werkte de vervolgde zakenman nauw samen met Zhou's zoon.

Zakenman Liu Han (foto) die in Xianning terecht staat voor het leidinggeven aan een criminele organisatie, was in het verleden een zakenpartner van Zhou Bin. Dat meldt het Chinese zakenmagazine Caixin.

Liu zou in 2003 een toeristische accommodatie in de provincie Sichuan hebben gekocht van Zhou. Liu betaalde daar 20 miljoen yuan voor (2,4 miljoen euro), maar medewerkers vertelden Caixin dat het slechtlopende resort hooguit enkele miljoenen waard was. De twee deden vervolgens herhaaldelijk zaken.

 

De zoon van...

Zhou Bin is de zoon van Zhou Yongkang, tot voor kort een van de machtigste mannen van China. Hij was tot maart 2013 verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid van China. Er gaan al maanden geruchten dat er onderzoek wordt gedaan naar de handel en wandel van de voormalige veiligheidsbaas.

Hij was lange tijd partijsecretaris in Sichuan, de provincie waar Liu Han naast zijn mijnbouwbedrijf blijkbaar ook een criminele organisatie leidde. Chinese autoriteiten hebben nadrukkelijk gezegd dat ze nader onderzoek gaan doen naar de banden tussen Liu en bestuurders.

 

...in afwachting van proces

De doorgaans goed ingevoerde South China Morning Post meldde in januari het tot nu onbevestigde bericht dat Zhou Bin zelf ook in detentie zit in afwachting van een proces.

maandag 24 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing vervangt veiligheidschef
Provincie-ambtenaren uit functie wegens corruptie
Rijke zakenman gaf leiding aan maffiabende

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder