economie cultuur politiek RSS

Politie redt 382 baby's bij actie tegen kinderhandel

De Chinese politie heeft afgelopen maand vier bendes van kinderhandelaren opgerold. Daarbij zijn meer dan duizend arrestaties verricht.

Bij een gecoõrdineerde actie zijn op 19 februari in 27 provincies in totaal 1.094 personen aangehouden. Bij vier verschillende bendes zijn in totaal 382 baby's aangetroffen. Dat meldt het ministerie van publieke veiligheid vrijdag. Onder arrestanten zijn ook ouderparen die illegaal een baby hebben gekocht.

Volgens de politie worden de baby's op het internet aangeboden onder het mom van adoptie of pleegzorg, terwijl ze in werkelijkheid bij hun ouders zijn weggehaald in ziekenhuizen of bij de kinderopvang. De sites en webfora maken gebruik van namen als China Wezen Netwerk en Droom Adoptie Huis.

 

Miljoenenhandel

De baby's werden volgens de politie aangeboden voor prijzen tussen de 20.000 en 22.000 yuan (ongeveer 2.500 euro).

In een artikel van persbureau Xinhua wordt gewaarschuwd goed toezicht te houden op baby's. Kinderhandelaren zouden in ziekenhuizen rondhangen, soms gekleed in doktersjas, om op een onbewaakt ogenblik baby's weg te nemen en te vluchten op gereedstaande motoren. Ook bij de kinderopvang en zelfs bij scholen met jonge kinderen zou dit voorkomen.

 

Gevolgen eenkindpolitiek

De kinderrovers maken gebruik van de demografische situatie in China. Veel ouders geven de voorkeur aan een zoon. Als ze een dochtertje hebben gekregen en ze mogen vanwege de regels voor de gezinsplanning geen tweede, nemen sommige koppels de toevlucht tot kinderhandelaren om een gezond jongetje te 'adopteren'.

Andersom is er op het platteland juist behoefte aan meisjes. Doordat er in China veel meer jongens worden geboren dan meisjes, is er een chronisch tekort aan huwbare vrouwen, zeker voor mannen met een lage sociale status. Soms worden bruiden gekocht of uit het buitenland geïmporteerd. Maar blijkbaar anticiperen sommige ouderparen op een toekomstig huwelijk door nu al illegaal een meisje te adopteren.

 

Hoge organisatiegraad

In september 2013 was er ook een grote politie-actie tegen de kinderhandel. Daarbij werden meer dan 300 arrestaties verricht. Toen werd duidelijk hoe georganiseerd de kinderhandel in China is: er waren bendes gespecialiseerd in het roven van kinderen, er waren bendes verantwoordelijk voor het transport en er waren weer andere netwerken die de kinderen verkochten.

Begin dit jaar werd een verloskundige uit Weinan veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf vanwege kinderhandel. Ze overtuigde kersverse ouders afstand te doen van hun kind, onder het mom dat de baby's een ernstige ziekte of handicap hadden. Veel Chinezen kunnen de kosten voor chronische zorg niet opbrengen.

vrijdag 28 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Zware straf voor verloskundige die baby's verkocht
Politie China rolt kinderhandelnetwerk op
Meer dan 50 kinderen in vondelingenloket Guangzhou

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder