economie cultuur politiek RSS

'Terroristen Kunming wilden vechten in het buitenland'

De groep van acht Oeigoerse terroristen die zaterdag in Kunming 29 personen doodde, wilden eigenlijk China verlaten om in het buitenland te vechten. Dat zegt de partijchef van de provincie Yunnan.

Volgens Qin Guangrong is uit het verhoor van vier verdachten gebleken dat de acht naar het zuiden van China zijn gegaan om daar de grens over te steken. Ze wilden zich aansluiten bij jihadstrijders in een niet nader genoemd buitenland.

Eerst probeerde ze in de provincie Guangdong de grens over te steken. Toen dat niet lukte, reisde de groep door naar Yunnan om daar de oversteek naar Vietnam te maken. Toen dat ook mislukte, besloot de groep een aanslag in eigen land te plegen, waarbij de keus viel op het drukke station van Kunming, aldus Qin tegen Global Times.

 

Verder onderzoek

Volgens de partijchef zijn drie verdachten aangehouden in Honghe, een stad ten zuiden van Kunming, niet ver van de grens met Vietnam. Qin zei dat het onderzoek zich nu richt op de omgeving van de acht verdachten.

Het is niet geheel duidelijk waarom de groep voor deze route heeft gekozen. Xinjiang zelf heeft een lange buitengrens, in een uitgestrekt en dunbevolkt gebied. Het grenst onder meer aan Afghanistan.

donderdag 6 maart 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestaties na aanslag in Kunming
Vijf vragen over geweld in Xinjiang
Bloedige aanslag op station Kunming

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder