economie cultuur politiek RSS

Dodelijk noodweer treft zuiden van China

Noodweer in negen zuidelijke provincies van China hebben aan minstens 33 mensen het leven gekost. Nog eens 12 mensen worden vermist.

Sinds dinsdag is het gebied getroffen door ernstige moessonregens. Rivieren treden buiten hun oevers en het overvloedige regenwater veroorzaakt aardverschuivingen in bergachtig gebied. Ook is landbouwgrond ondergelopen, waardoor de oogst in deze regio in gevaar komt.

Het ernstigst is de provincie Guangdong getroffen. Volgens lokale autoriteiten zijn zeker 650.000 mensen slachtoffer van het noodweer; er zijn 2.675 huizen vernietigd. Ook de hoofdstad Guangzhou is zwaar getroffen. Het niveau in de rivieren is boven het veilige niveau gestegen. In sommige gevallen is het hoogste waterpeil in 100 jaar gemeten.

 

Slechte weersvooruitzichten

Zware regenval in deze tijd van het jaar is niet ongebruikelijk in het zuiden van China. Hoewel ernstig, lijkt de schade vooralsnog mee te vallen. Drie jaar geleden kwamen door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van moessonregens in dit gebied  4.000 mensen om.

Het blijft in ieder geval tot vrijdagochtend slecht weer, voorspelt de meteorologische dienst. Na een korte adempauze keert zaterdag naar verwachting de regen weer terug.

vrijdag 17 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder