economie cultuur politiek RSS

Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

En waar spraken Chinezen deze week over op sociale media? Veel over een misbruikzaak in de zuidelijke provincie Hainan, waarbij zes kinderen meerdere dagen zoek waren en werden gevonden in hotelkamers bij een schoolhoofd en een volkshuisvestingsambtenaar. 

Een vreemde zaak is het zeker. Zes meisjes in de leeftijd van 11 tot en met 13 jaar komen niet op de Basisschool Nr 2 in Wanning opdagen, zijn meerdere dagen zoek en worden vervolgens gevonden in twee verschillende hotels. Vier bij het schoolhoofd van de meisjes, twee bij een ambtenaar. De twee verdachten in het verhaal lijken elkaar niet te kennen; toch vonden de gebeurtenissen gelijktijdig plaats in dezelfde stad, met kinderen van dezelfde school.

Dinsdag neemt de zaak een wending, als de lokale politie in Wanning via internet bekendmaakt dat bij vier van de zes meisjes door artsen is vastgesteld dat het maagdenvlies intact is. Blijkbaar in een poging duidelijk te maken dat in deze vier gevallen de verdachten vervolgd gaan worden voor mishandeling en niet voor verkrachting. Want voor de Chinese wet is alleen sprake van verkrachting, ook van een minderjarige, als er genitale penetratie heeft plaatsgevonden.

 

Verdoofd

Dan slaat de vlam in de pan. Voor veel Chinezen is de zaak klip en klaar. De kinderen zijn niet voor een educatief schoolreisje naar een hotelkamer meegenomen. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat sommige kinderen die met de twee verdachten worden meegevoerd, een verdoofde indruk maken.

Verschillende betrokken ouders geven een interview, waarin zij onder meer stellen dat het schoolhoofd een kind eerder geld heeft geboden (2.000 yuan, 240 euro) om het bed met hem te delen. Bovendien zou uit medisch onderzoek van de kinderen op de dag dat ze zijn gevonden juist zijn gebleken dat de maagdenvliezen van alle kinderen zijn beschadigd. Dat medisch onderzoek heeft plaatsgevonden in hetzelfde ziekenhuis in Wanning dat vier dagen later de politie meldt dat dit bij vier kinderen niet het geval zou zijn.

 

Manipulatie van het onderzoek

Verschillende ouderparen geven aan het onderzoek niet langer te vertrouwen. Op de lokale nieuwssite Wanning Online en op sociale media in het hele land stromen reacties binnen, waarin de lokale politie wordt beschuldigd van manipulatie van het onderzoek. Ook ontstaat er discussie over de vraag of de huidige definities van de strafwet wel toereikend zijn om kindermisbruik aan te pakken; ook al staan op mishandeling fikse gevangenisstraffen en kan in uitzonderlijke gevallen de doodstraf worden opgelegd.

En dan gebeurt er iets geks: volgens Wanning Online zijn eind deze week alle zes de ouderparen en hun gezinnen plotseling uit de stad verdwenen. Gesuggereerd wordt dat lokale autoriteiten de ouders tijdelijk naar een andere plek hebben gebracht, omdat zij met hun kritiek op het onderzoek een bedreiging voor de openbare orde vormen. Maar gezien de grote hoeveelheid aandacht voor deze zaak op het internet, waardoor ook nationale media op de zaak zijn gedoken, lijkt het ijdele hoop dat de rust weerkeert en vertrouwen wordt hersteld. Wordt vervolgd.

zondag 19 mei 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder