economie cultuur politiek RSS

China ziet buitenlandse cyberaanvallen toenemen

Chinese computers en websites zijn vorig jaar 29.000 keer vanuit het buitenland aangevallen. De grootste groep cyberaanvallen komt uit de VS.

Van 29.000 geconstateerde cyberaanvallen zijn er 8.800 uitgevoerd vanaf een computer met een ip-adres dat is te herleiden tot de Verenigde Staten. Ook uit Zuid-Korea en Hong Kong komen veel cyberaanvallen gericht tegen China.

Dat zegt het Nationale Computer Reactieteam en Coõrdinatie Centrum van China vrijdag. Volgens het centrum zijn er in totaal bijna 11 miljoen Chinese computers besmet met een virus of waarvan de inhoud is bekeken of gewijzigd.

 

Meer schade

Het aantal Chinese websites dat is platgelegd met ddos-aanvallen, bedraagt 24.000, waarvan 2.430 overheidswebsites. Dat is een toename van 35 procent ten opzichte van 2012.

Het aantal websites dat is gehackt om informatie te vergaren of gegevens te wijzigen is met 45 procent gestegen tot 76.100.

 

Meer anti-cyberspionage

De publicatie van de cijfers volgt een week nadat The New York Times bekend maakte dat Amerikaanse geheime diensten hebben geprobeerd zich toegang te verschaffen tot computers en systemen van het Chinese telecombedrijf Huawei. Volgens Der Spiegel heeft de NSA ook geprobeerd communicatie van Chinese leiders af te tappen.

Het Chinese ministerie van defensie noemde die beschuldigingen donderdag een voorbeeld van 'Amerikaanse hypocrisie'. De VS beschuldigt China juist van cyberspionage. De woordvoerder noemde de Amerikaanse beschuldigingen 'pure fictie'. Het Volksbevrijdingsleger wil de maatregelen om cyberspionage te voorkomen opvoeren.

vrijdag 28 maart 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China eist verklaring VS over spionage bij Huawei
Opnieuw beschuldigingen over cyberspionage China
'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder