economie cultuur politiek RSS

Topontmoeting Xi en Obama in juni

De Chinese president Xi Jinping reist volgende maand naar de Verenigde Staten voor een topontmoeting met zijn ambtsgenoot Barack Obama. De twee ontmoeten elkaar 7 en 8 juni in Rancho Mirage (Californië).

Het is voor het eerst dat beide wereldleiders elkaar ontmoeten. Er is geen agenda bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat zal worden gesproken over Noord-Korea en Syrië, waar de VS China's steun nodig hebben om strengere strafmaatregelen af te dwingen. Ook zullen beide heren ongetwijfeld spreken over territoriale spanningen in de Oost-Chinese en Zuid-Chinese Zee. En waarschijnlijk zal ook cyberspionage en de Palestijnse kwestie worden besproken.

De nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon zal eind mei naar Beijing vliegen om de topontmoeting voor te bereiden.

 

Cyberspionage neemt weer toe

The New York Times berichtte juist zondag dat China zijn cyberspionage-activiteiten weer opvoert. In februari beweerde het Amerikaanse online-beveiligingsbedrijf Mandiant dat China verantwoordelijk is voor 141 cyberaanvallen en hackpogingen op overheidsinstellingen en bedrijven in de VS. Volgens Mandiant is hiervoor een eenheid van het Chinese volksleger verantwoordelijk; Unit 61398 in Shanghai. China ontkende, maar het aantal hackpogingen nam onmiddellijk af.

Volgens Mandiant is het aantal hackpogingen uit China sindsdien weer opgelopen tot 70 procent van het niveau voordat de aanvallen stopten. De hackers gebruiken nu nieuwe technieken om hun sporen te maskeren.

China heeft altijd ontkend dat de staat of het leger cyberspionage bedrijft of hackers instrueert. Volgens Beijing zijn het juist de VS die het internet gebruiken om informatie te stelen en andere landen te destabiliseren.

UPDATE - The Washington Post meldt vandaag dat bij de hack op Google in 2009 aanvallers bij gevoelige informatie konden over het volgen van Chinese geheim agenten door de VS. Het zou onder meer zijn gegaan om toegang tot een database met gerechtelijke bevelen tot aftappen of overdracht van gebruikersgegevens door Google aan justitie. In april meldde Microsoft al dat hackers specifiek op zoek waren naar lijsten met accounts die door justitie werden gevolgd. Beide hacks zijn onderdeel van de 141 computerinbraken die door Mandiant aan China worden toegeschreven.

dinsdag 21 mei 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder