economie cultuur politiek RSS

'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

De grootste Chinese steden als Beijing, Shanghai, Shenzhen en Guangzhou zijn feitelijk ongeschikt om in te leven vanwege de slechte ecologische omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van een Chinese denktank 

Ze scoren hoog op het gebied van culturele en onderwijsvoorzieningen, economische ontwikkeling en stimuleringsregelingen van de overheid. Maar vervuilde lucht en water, verkeersopstoppingen en hoge huurprijzen maken China's miljoenensteden feitelijk onbewoonbaar. Van de grootste steden van het land bieden alleen Hong Kong en Macau een plezierige woonomgeving.

Volgens het rapport is leefbaarheid voor zijn burgers het primaire doel van een stad. Met de explosieve groei van China's steden is juist dat aspect verloren gegaan. Om die steden competatiever te maken, moeten overheden in de leefbaarheid gaan investeren, adviseert de denktank.

 

1 miljard stadsbewoners

Eind 2012 woonde volgens het Chinese statistiekbureau 52,6 procent van de bevolking in stedelijk gebied. Er zijn 160 steden met meer dan een miljoen inwoners. De komende twintig jaar zullen er 300 tot 400 miljoen Chinezen naar de steden trekken, waarmee het totale aantal stadsinwoners boven de 1 miljard komt.

China maakt een onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire steden. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hun omvang, maar ook naar hun economische betekenis en inkomensniveau. Hoewel de definities niet geheel duidelijk zijn, tellen de grote economische centra in het Oosten en hoofdstad Beijing als primaire stad, provinciehoofdsteden als secundaire stad en grotere hoofdsteden van prefecturen en grote gemeentes als tertiair. De secundaire steden groeien momenteel, doordat de Chinese overheid met stimuleringsmaatregelen probeert economische ontwikkeling over het land te spreiden. Tertiaire steden zullen gaan groeien als de urbanisatie verder doorzet.

 

Investeringsgolf

Volgens de China Development Bank is er 50.000 miljard yuan (6.000 miljard euro) nodig om huizen en infrastructuur te bouwen om die urbanisatiegolf mogelijk te maken en de omstandigheden voor migranten die er nu al wonen te verbeteren.

dinsdag 21 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder