economie cultuur politiek RSS

Anti-drugsactie: 61.300 arrestaties

In een nationale actie tegen drugshandel heeft de Chinese politie meer dan 61.000 arrestaties verricht, 17 ton aan heroïne en amfetamine in beslag genomen, 739 vuurwapens ingenomen en 274 drugslaboratoria opgerold. China heeft te kampen met een toenemend aantal drugsverslaafden.

De actie begon eind januari en werd op 9 mei afgerond. Vandaag melden staatsmedia de resultaten en noemen speciaal het oprollen van een smokkelroute via de Mekong-rivier, in samenwerking met autoriteiten in Laos, Cambodja en Birma. Daarbij werd 500 kilo heroïne in beslag genomen. China grenst in het zuiden aan de Gouden Driehoek, de belangrijkste bron van heroïne in de wereld. Volgens Chinese autoriteiten is 90 procent van alle in beslag genomen drugs uit het buitenland afkomstig. Handelaren en smokkelaars riskeren de doodstraf in China (foto).

 

War on drugs

De overvloedige hoeveelheid heroïne in de regio houdt de prijs laag. Een gebruikershoeveelheid wordt in grenssteden voor soms wel 70 cent aangeboden. Volgens officiële cijfers heeft China 2,14 miljoen drugsverslaafden. Dat is bijna de helft meer dan vijf jaar geleden. In 1990 bedroeg het aantal geregistreerde drugsverslaafden nog maar 70.000.

Synthetische drugs zijn in opkomst. Ze worden niet alleen gebruikt door welvarende jongeren in het uitgaanscircuit in de grote steden, maar ook door arbeiders die met uppers wakker proberen te blijven op hun lange werkdagen. Tijdens een controleactie in 2012 onder vrachtwagen- en buschauffeurs werden meer dan 1.300 rijbewijzen ingetrokken vanwege druggebruik.

De handel in verdovende middelen zou een waarde vertegenwoordigen van 60 miljard yuan (7,2 miljard euro). Het Chinese Ministerie van Veiligheid kondigt aan dat het de strijd tegen drugs op zal voeren, onder meer door controles in bars en andere uitgaansgelegenheden. Ook wordt samenwerking met de buurlanden geïntensiveerd; niet alleen aan de zuidgrens, maar ook met Afghanistan en Pakistan.

dinsdag 21 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder