economie cultuur politiek RSS

Politie gaat vaker met dienstwapen de straat op

De Chinese politieman zal vaker gewapend op patrouille gaan. De maatregel volgt na de aanslag in Kunming, waarbij 29 personen om het leven kwamen.

Dit weekend gingen voor het eerst duizend politieambtenaren in Shanghai met hun dienstwapen de straat op. Volgens het ministerie van publieke veiligheid zullen de komende tijd meer agenten bewapend hun werk doen. Dat melden China Daily en CCTV.

De bewapende agenten zullen vooral worden ingezet op plekken waar grote groepen mensen samenkomen, zoals stations, winkelcentra en ziekenhuizen.

 

Einde aan Chinese bobby

De stad Guangzhou heeft gezegd het voorbeeld van Shanghai te zullen volgen. Volgens het ministerie zullen ook agenten in steden met grote minderheidgroepen in de autonome regio's Tibet en Xinjiang, alsmede de provincies Sichuan en Yunnan, waar veel Tibetanen wonen, voortaan bewapend de straat opgaan.

Het is een breuk met bestaand beleid, waarbij agenten van het bureau voor publieke veiligheid onbewapend hun werk doen. Ze worden wel getraind in het gebruik van hun 9 mm Norico, maar laten die doorgaans op het bureau achter. China kent wel de paramilitaire bewapende politie, die wordt ingezet op plekken waar onrust of terrorisme wordt verwacht.

 

Kritiek op politie-ingrijpen

De maatregel volgt na kritiek op het politieoptreden bij een aanslag in Kunming. Op 1 maart bestormde een groep met messen bewapende terroristen het station van de hoofdstad van de provincie Yunnan.

Het duurde 40 minuten voordat bewapende agenten het station bereikten en vier van de acht aanvallers doodschoten en een vijfde overmeesterde. Bij het bloedbad werden 29 reizigers gedood en 143 gewond.

 

Meer lezen over de politie in China? Lees mijn artikel op China2025.

dinsdag 22 april 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Terroristen Kunming wilden vechten in het buitenland'
Arrestaties na aanslag in Kunming
Xinjiang voert veiligheidsmaatregelen op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder