economie cultuur politiek RSS

Katholieke kerk Wenzhou toch volledig gesloopt

De sloop van een katholiek kerkgebouw heeft tot bezorgde reacties geleid in kerkelijke kringen in China. Maandag leek het er nog op dat kerkbestuur en lokale autoriteiten een compromis waren overeengekomen.

Maandagavond zakte met veel geraas de katholieke kerk in Wenzhou in elkaar. Bulldozers hadden de hele dag happen uit het gebouw genomen, nadat de politie het gebied rond de kerk had afgegrendeld om demonstrerende gelovigen weg te houden.

De geloofsgemeenschap in het Jeruzalem van het Oosten hadden tientallen miljoenen yuans bij elkaar gebracht voor de bouw. Het kerkgebouw in Wenzhou bleek bij oplevering bijna vijf keer zo groot te zijn als waarvoor de lokale autoriteiten toestemming hebben gegeven. Gisteren werd uit kringen van de katholieke kerk in China nog gemeld dat er een compromis was bereikt over de sloop van een bijgebouw en het verwijderen van zes van de zeven kruizen op het dak.

 

Sociale onrust

Vanuit kerkelijke organisaties in China is met zorg op de sloop gereageerd. "Ze zijn te ver gegaan", reageert een protestantse kerkleider uit Wenzhou tegen The Telegraph. "Het is belachelijk en principieel onjuist."

Het hoofd van het seminarie in Nanjing spreekt zich uit tegen het 'wrede en harde' overheidsoptreden en voorspelt sociale onrust. Gelovigen uit Wenzhou tonen zich op het Chinese internet teleurgesteld en soms woedend. Zij beschuldigen de lokale overheid van een anti-christelijke campagne.

 

Gelijke monnikken

Lokale bestuurders ontkennen een vooropgezet plan om de snel groeiende christelijke gemeenschap in Wenzhou tegen te werken. Zij benadrukken dinsdag dat het kerkgebouw niet aan de bouwvergunning voldeed. De sloop laat juist zien dat de overheid iedereen gelijk behandelt, laten lokale leiders aan de Zhejiang Daily weten.

Volgens de krant heeft het kerkbestuur de kans gehad om illegale delen van het gebouw te verwijderen, maar is het daar niet op ingegaan. De krant zegt dat gelovigen onware geruchten op het internet verspreiden. Een expliciete waarschuwing aan kerkgangers om te stoppen met hun beschuldigingen van een anti-christelijke overheidscampagne.

dinsdag 29 april 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Overheid sloopt deel katholieke kerk
'China wordt grootste christelijke land ter wereld'
'Paus moet zich niet met Chinese kerk bemoeien'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder